Ροή Ειδήσεων
Loading...


Σύμφωνα με το εγχειρίδιο Άτλας Ψυχικής Υγείας 2011 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ένα στα τέσσερα άτομα ανά την υφήλιο θα χρειαστούν φροντίδα από ειδικό ψυχικής υγείας. 

Το τι είναι ψυχική υγειά είναι δύσκολο και ίσως αδύνατο να οριστεί επακριβώς. Ανάλογα με την εποχή και το πολιτισμικό πλαίσιο ο ορισμός της ψυχικής υγείας αλλάζει και μεταβάλλεται. Η έννοια της Ψυχικής Υγείας δεν είναι εύκολο να ορισθεί µε σαφήνεια. 

Δεν υπάρχουν απόλυτα διαχωριστικά και διαγνωστικά κριτήρια µεταξύ ψυχικής υγείας και ασθένειας. Ανάµεσα στην υγεία και την αρρώστια υπάρχει ένας αρκετά ευρύς χώρος πού χαρακτηρίζεται από την αλληλοεπικάλυψη των δύο αυτών καταστάσεων. 


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αναγνωρίσει την σπουδαιότητα της ψυχικής υγείας από την ίδρυσή του, και αυτό αντικατοπτρίζεται στον ορισμό της υγείας που υπάρχει στο καταστατικό του, και ο οποίος αναφέρει ότι η υγεία δεν είναι "απλώς η απουσία νόσου ή ασθένειας", αλλά, "μια κατάσταση πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας" (Έκθεση για την Παγκόσμια Υγείας, 2001). 

Κατ' επέκταση λοιπόν Ψυχική υγεία θεωρείται η κατάσταση συναισθηματικής ευεξίας, όπου το άτομο μπορεί να ζει και να εργάζεται με άνεση μέσα στην κοινότητα και να ικανοποιείται από τα προσωπικά του χαρακτηριστικά και επιτεύγματα. 
Μέτρο για την ψυχική Υγεία θεωρείται το επίπεδο λειτουργικότητας του ατόμου, ενώ η έκπτωση αυτής της λειτουργικότητας είναι από τα πρώτα σημάδια ότι παραβλάπτεται η Ψυχική Υγεία.

Εμμανουήλ Πολυζόπουλος Ψυχίατρος 

0 Σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάθε αναγνώστη δεν αποτελούν απόψεις του blog και δεν φέρουμε καμία ευθύνη για αυτά.