Ροή Ειδήσεων
Loading...
Τετάρτη, 20 Απριλίου 2016

Info Post
Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
Η... κινεζική γρίπη χτύπησε πάλι χθες τις διεθνείς αγορές, διακόπτοντας το σερί πέντε ανοδικών συνεδριάσεων της Wall Street (το μεγαλύτερο από τον Οκτώβριο του 2015) και βάζοντας φρένο στο ράλι του πετρελαίου και των εμπορευμάτων που είχε ανοίξει την όρεξη των «ταύρων». Καταλυτικά για την επιστροφή του κλίματος ανησυχίας και αβεβαιότητας λειτούργησαν τα άκρως δυσοίωνα στοιχεία για το εμπορικό ισοζύγιο της Κίνας που επανέφεραν και πάλι στο προσκήνιο την προοπτική ανώμαλης προσγείωσης του «δράκου», βασικού κινητήρα ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας επί σειρά ετών.

Η βουτιά 25% των κινεζικών εξαγωγών τον Φεβρουάριο, η μεγαλύτερη από τις ημέρες της χρηματοοικονομικής κρίσης του 2009 προκάλεσε σοκ, καθώς αντανακλά την εξασθένηση της ζήτησης για αγαθά made in China από το εξωτερικό. Εξίσου ανησυχητικά μηνύματα εκπέμπει η -μικρότερη μεν, αλλά διόλου αμελητέα- μείωση 13,8% των εισαγωγών τον ίδιο μήνα, καθώς παραπέμπει σε περιορισμό της ζήτησης από την Κίνα για πετρέλαιο, σιδηρομετάλλευμα και χαλκό. Η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε το 2015 με ρυθμούς 6,9% (τους χαμηλότερους εδώ και 25 χρόνια) και ο πρωθυπουργός Λι Κεκιάνγκ κατά την έναρξη των εργασιών της ετήσιας συνόδου της Εθνοσυνέλευσης επανέλαβε τον στόχο για μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 6,5% την επόμενη πενταετία, τον οποίο όμως πολλοί οικονομολόγοι θεωρούν μη ρεαλιστικό με τα σημερινά δεδομένα.

ΔΝΤ-ΟΟΣΑ 
Το ήδη αρνητικό κλίμα στις αγορές επιβαρύνθηκε έτι περαιτέρω από τον «κώδωνα του κινδύνου» που έκρουσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με το αναπληρωτή γενικό διευθυντή Ντέιβιντ Λίπτον να προειδοποιεί ότι οι «κίνδυνος εκτροχιασμού» της παγκόσμιας οικονομίας είναι υπαρκτός. Προκειμένου να αποτραπεί, απαιτείται συντονισμένη δράση από αναπτυσσόμενες και αναπτυγμένες οικονομίες σε τρεις άξονες (δημοσιονομική πολιτική, νομισματική πολιτική, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις) ώστε να τονωθεί η ζήτηση. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο ΟΟΣΑ που ανακοίνωσε χθες ότι οι πρόδρομοι δείκτες που καταρτίζει προϊδεάζουν για επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης σε ΗΠΑ, Καναδά, Ιαπωνία, Βρετανία και Γερμανία (όπου πάντως η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε άλμα 3,3% τον Ιανουάριο...). Πάντως, οι αντίστοιχες εκκλήσεις των δύο οργανισμών προς τις κυβερνήσεις να αναλάβουν δυναμικές πρωτοβουλίες και να μην τα περιμένουν όλα από τις κεντρικές τράπεζες που είχαν διατυπωθεί προ της πρόσφατης Συνόδου των υπουργών Οικονομικών της G-20 στη Σαγκάη έπεσαν στο κενό και οι αγορές έχουν πάλι εναποθέσει τις ελπίδες τους στις... κεντρικές τράπεζες, ελπίζοντας ότι θα εξεύρουν νέα εργαλεία για να στηρίξουν την οικονομική δραστηριότητα και να ανασχέσουν την απειλή του αποπληθωρισμού.

Συνεδρίαση ΕΚΤ 
Στο πλαίσιο αυτό, όλα τα μάτια στρέφονται στη Φρανκφούρτη, όπου αύριο θα λάβει χώρα η κρίσιμη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Με φόντο την επιστροφή του πληθωρισμού της Ευρωζώνης σε αρνητικό έδαφος (-0,2% τον Φεβρουάριο) και μια σειρά άλλων στοιχείων που παραπέμπουν σε εξασθένηση των ήδη αναιμικών ρυθμών ανάπτυξης, θεωρείται βέβαιο ότι ο Μάριο Ντράγκι θα εξαγγείλει νέα δέσμη μέτρων χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής που θα έχει στο επίκεντρο τη μείωση του βασικού επιτοκίου καταθέσεων του ευρώ τουλάχιστον κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, στο -0,4% και ενδεχομένως κινήσεις ενίσχυσης του προγράμματος εκτύπωσης χρήματος, ύψους 1,5 δισ. ευρώ που συμπληρώνει σήμερα ένα χρόνο ζωής. Τον Δεκέμβριο του 2015, το «πακέτο» που είχε ανακοινώσει ο κ. Ντράγκι κρίθηκε ως κατώτερο των προσδοκιών από τους επενδυτές που ελπίζουν να μην επαναληφθεί η ιστορία την Πέμπτη... Το ότι ο σκληροπυρηνικός Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης Γενς Βάιντμαν είναι ένα από τα τέσσερα μέλη του Δ.Σ. που δεν έχουν δικαίωμα ψήφου κατά την αυριανή ψηφοφορία ίσως εξυπηρετήσει τους σχεδιασμούς του προέδρου της ΕΚΤ. Ιδωμεν...

Σας αρέσει? Μοιράστε το!

0 Σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάθε αναγνώστη δεν αποτελούν απόψεις του blog και δεν φέρουμε καμία ευθύνη για αυτά.