Στα τέλη της δεκαετίας του ’50, ο ανθρωπολόγος Gregory Bateson και οι συνεργάτες του μελέτησαν μια κάπως παράξενη “κατάσταση” στις ανθρώπινες σχέσεις, την οποία ονόμασαν “διπλό δεσμό” ή “διπλό αδιέξοδο” η οποία είναι η εξής:
το πρόσωπο που την αντιμετωπίζει είναι εγκλωβισμένο ανάμεσα σε δυο αιτήματα Χ και Υ αντιφατικά, οπότε όταν προσπαθεί να εκπληρώσει το ένα έρχεται σε σύγκρουση με το άλλο:
«Πρέπει να κάνεις το Χ, αλλιώς θα υποστείς τις συνέπειες του Υ» και ταυτόχρονα «Πρέπει να κάνεις το Υ, αλλιώς θα υποστείς τις συνέπειες του Χ»!!!
Σύμφωνα με την ομάδα του Bateson, όταν το υποκείμενο δεν μπορεί να αποφύγει αυτό το άλυτο δίλημμα, βυθίζεται σε διαρκή ένταση και απόγνωση .
Η σημερινή κρίση έχει δημιουργήσει μια κατάσταση για την κοινωνία στην Ελλάδα που βιώνεται σαν ένα «διπλό αδιέξοδο»,αλλά το ίδιο «διπλό αδιέξοδο» αντιμετωπίζει και η Ευρώπη!
ΤΟ ΔΙΠΛΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Το μνημόνιο και η λιτότητα έχουν καταστρέψει τον κοινωνικό ιστό και τον καταστρέφουν κάθε μέρα ακόμη περισσότερο: άνθρωποι χωρίς άστεγοι, άρρωστοι χωρίς υπηρεσίες υγείας, οικογένειες χωρίς ρεύμα, νερό, φαγητό κ.α. δημιουργώντας Ανθρωπιστική Κρίση (όπως σωστά αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας).Η λύση?Αντιμνημονιακές θέσεις με διαπραγμάτευση(ουσιαστικά ρήξη στο κατεστημένο).
Η έξοδος από το μνημόνιο και τις πολιτικές της λιτότητας φαίνεται συνθήκη ικανή να οδηγήσει προς το τέλος της σημερινής κρίσης? αν η ελληνική κυβέρνηση αρνηθεί να υποταχθεί στις εντολές των ευρωπαϊκών και διεθνών κέντρων εξουσίας, αυτά τα κέντρα θα κηρύξουν ανοιχτό οικονομικό και πολιτικό πόλεμο(όπως και κάνουν προειδοποιητικά ,όπως είδαμε) που θα ακυρώσει ή μειώσει τραγικά οποιαδήποτε επιδίωξη και πιθανότητα επίλυσης της κρίσης!
Εμπρός γκρεμός και πίσω ρέμα κατά την λαική ρήση…
Είναι πιθανό ότι η συνέχιση της ανθρωπιστικής κρίσης για την κοινωνία θα είναι παρόμοια είτε εντός, είτε εκτός των εντολών(Μνημόνιο-Λιτότητα) του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου και των διεθνών θεσμών που λειτουργούν ως σύμμαχοί του με αποτέλεσμα να έχουμε σε κάθε περίπτωση Διπλό Αδιέξοδο!
ΤΟ ΔΙΠΛΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΤΗΣ Ε.Ε
Αποδοχή των ελληνικών θέσεων λόγω της ανθρωπιστικής κρίσης θα οδηγούσε σε μία γενικότερη ανατροπή της κατεστημένης πραγματικότητας με Ισπανία,Ιταλία,Προτογαλία κ.α. να ακολουθούν την τακτική της ελλάδας βασισμένοι σε μία ανάλογη πολιτικά λογική λύση η οποία θα ελάφρυνε τις κοινωνίες από την κρίση και την λιτότητα
Τιμωρία! Ετσι ώστε να καταλάβει ο καθένας ποιός έχει το πάνω χέρι (βλέπε Κύπρο)!
Μόνο που η εφαρμογή της ίδιας συνταγής τιμωρίας δεν είναι βέβαιο ότι θα αποσβέσει και καθηλώσει τις αντιδράσεις των ήδη πιεσμένων πολιτών του Νότου με δεδομένη ασφάλεια,ίσως η κίνηση αυτή φουντώσει ακόμα περισσότερο τις αντιδράσεις των λαών,διότι αυτός που θα θυσιαστεί μπορεί να μεταβληθεί σε Ηρωα και Σύμβολο Επανάστασης(ιστορικά το φαινόμενο όχι μόνο αποδυνάμωσε τις αλλαγές αλλά και τις επιτάχυνε!)
Ισως η ηγεμονική Γερμανία μεταβληθεί σε Μισητό Εθνος αλλά επιπρόσθετα σε ενδεχόμενο GREXIT πιθανά θα ανοίξει ο παράδρομος της διάλυσης του ευρώ αντί του (δήθεν ασφαλούς) μονόδρομου των κατασκευαστών του εννιαίου νομίσματος(Οι κατασκευαστές του Τιτανικού διαβεβαίωναν ότι το πλοίο ήταν αβύθιστο…το τι έγινε όλοι το γνωρίζουμε).
Φυσικά η γερμανία είναι κατεξοχήν “εξαγωγική οικονομία” και σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε έναν εφιάλτη της επιστροφής ενός υπερβολικά υπερτιμημένου Γερμανικού Μάρκου.
Η τακτική της Τιμωρίας για την Ελλάδα θα έχει και γεωπολιτικές επιπτώσεις δεδομένης της αστάθειας στην περιοχή(π.χ. Ουκρανική κρίση) και μίας πιθανής χείρας βοηθείας από την Ρωσία προς Ελλάδα ή ακόμα και μία made in USA βοήθεια θα περιέπλεκε ακόμα περισσότερο το “μέλλον” της ευρώπης και της οικονομικής γερμανικής σταθερότητας!
Σημειωτέον ότι η γαλλία έχει και αυτή το πρόβλημα της αυξανόμενης πολιτικής ισχύος ΛΕΠΕΝ!
Επίλογος
Είναι φανερό ότι η αποφυγή αυτών των Διπλών Αδιεξόδων για την χώρα μας και την ΕΕ έχει μία λέξη κλειδί ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ!που όλο και συχνότερα αναφέρουν αμφότερες πλευρές εγκλωβισμένες στα δικά τους ΔΙΠΛΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ!
Ο χρόνος θα δείξει.
0 Σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια κάθε αναγνώστη δεν αποτελούν απόψεις του blog και δεν φέρουμε καμία ευθύνη για αυτά.