Ροή Ειδήσεων
Loading...



Η εξάρτηση γενικότερα είναι κάτι που δεν συμπαθώ ιδιαίτερα αλλά δεν έχω αυταπάτες περί πλήρους ανεξαρτησίας(εδώ που τα λέμε τυγχάνω καπνιστής και μάλιστα μανιώδης κατά καιρούς).
Ακόμα και σήμερα,σχεδόν συνειδητά επιλέγω τον ξεκούραστο τρόπο που μου παρέχει η ανελευθερία μου,όταν μεταβιβάζω τις ευθύνες μου προς 'τρίτα' μέρη έξω από εμένα,άσε κάποιον άλλο να βγάλει το φίδι από την τρύπα,αν κάτι πάει στραβά αυτόν θα δαγκώσει!Κι ας ξέρω ότι αυτό αποτελεί εθισμό,εθισμό για τεμπέλικο και 'δήθεν' ανέμελο τρόπο ζωής...
Τώρα για όσους δεν ασχολήθηκαν με το ερώτημα που αναλύσαμε, Θέλουμε την ελευθερία μας?τα πράγματα κινούνται στην 'σφαίρα' της διτής άγνοιας(έχουν άγνοια,της αγνοίας τους),για όσους απλά, αβίαστα,a priori,θεωρούν ότι ποτέ δεν αναζητούν την ανελευθερία τους,ότι είναι οι επαναστάτες που θα πολεμήσουν με κάθε τρόπο την υποτέλεια και την 'σκλαβιά'.
Ακόμα και όταν επαναστατούν, η επανάσταση είναι συνήθως ιδεολογικό 'προιόν' που κάποιος άλλος πρότεινε και ακολουθώντας τον ηγέτη της επανάστασης(τυφλά και φανατισμένα πολλές φορές),δεν κάνουν τίποτα άλλο απο το να αναζητούν την ανελευθερία τους,μεταβιβάζοντας την ευθύνη διοργάνωσης,το 'σκέπτεσθαι' της επανάστασης στον ηγέτη που αποφάσισαν να ακολουθήσουν,ακόμα μία ξεκούραστη μέθοδος  που δεν ρωτά ή δεν απαντά στο ερώτημα Επανάσταση,γιατι?πώς?και ύστερα τι?Η Επανάσταση στις περισσότερες περιπτώσεις αποσκοπεί στο να γκρεμίσει το παλιό,μη έχοντας καμία ιδέα για το μετά...


ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ (δεν πρόκειται περί δικού μου άρθρου)
Ο κύκλος της τεστοστερόνης και της ντοπαμίνης
Η άσκηση της εξουσίας αλλάζει τον εγκέφαλο πυροδοτώντας την έκκριση τεστοστερόνης.Η τεστοστερόνη, και ιδιαίτερα ένα υποπροϊόν της, η 3-ανδροστενεδιόνη, προκαλούν εθισμό γιατί αυξάνουν τα επίπεδα ντοπαμίνης στο σύστημα της ανταμοιβής του εγκεφάλου και συγκεκριμένα σε μια περιοχή που ονομάζεται επικλινής πυρήνας.
 Το σύστημα της ανταμοιβής, όπως αποδεικνύεται τα τελευταία χρόνια, είναι αυτό που μας κάνει ευάλωτους απέναντι στις περισσότερες εθιστικές συμπεριφορές. Σε αυτό επενεργούν επίσης τα ναρκωτικά και το αλκοόλ, πυροδοτώντας έναν μηχανισμό ο οποίος προσφέρει άμεσα μεγάλη απόλαυση αλλά μακροπρόθεσμα οδηγεί στον εθισμό.Ο βαθμός του εθισμού και της αλλοίωσης της συμπεριφοράς που θα προκαλέσει ο εθισμός στην εξουσία φαίνεται, , να είναι ζήτημα «δόσεων».
Κυριαρχία και υποταγή
Η κυριαρχία και η υποταγή είναι οι δυο όψεις – ή, αν θέλετε τα δυο απαραίτητα «συστατικά» – στην άσκηση της εξουσίας. Και τα δυο επενεργούν στα κυκλώματα της ανταμοιβής, με διαφορετικό τρόπο. Πειράματα σε μπαμπουίνους (από τους στενότερους συγγενείς του ανθρώπου) έχουν δείξει ότι τα ζώα που βρίσκονται στις κατώτερες βαθμίδες της ιεραρχίας, και άρα σε θέση υποταγής, έχουν χαμηλότερα επίπεδα ντοπαμίνης στις περιοχές της ανταμοιβής.
Μόλις όμως οι πίθηκοι προαχθούν σε ανώτερη βαθμίδα η αίσθηση της κυριαρχίας κάνει την εμφάνισή της αισθητή στον εγκέφαλο αυξάνοντας τη ντοπαμίνη. Γίνονται πιο επιθετικοί και σεξουαλικά δραστήριοι, κάτι το οποίο, συμβαίνει και στους ανθρώπους όταν αποκτούν εξουσία. Η ντοπαμίνη βελτιώνει επίσης τη λειτουργία των μετωπιαίων λοβών, χαρίζοντας καλύτερες γνωσιακές λειτουργίες – εν ολίγοις ευστροφία και εξυπνάδα.
Εξίσου αισθητά, αλλά αντίστροφα, είναι τα αποτελέσματα της «πτώσης» στην ιεραχία. Η απώλεια της εξουσίας και το πέρασμα από μια θέση κυριαρχίας σε μια θέση υποταγής επιφέρει μείωση των επιπέδων ντοπαμίνης, αύξηση του στρες και χειρότερες επιδόσεις στις γνωσιακές λειτουργίες.
Διαταραχή του νου και των συναισθημάτων
Η υπερβολική εξουσία ωστόσο – και η υπερβολική έκκριση ντοπαμίνης – ενέχει κινδύνους και αρνητικά αποτελέσματα επιφέροντας διαταραχή τόσο των γνωσιακών όσο και των συναισθηματικών λειτουργιών, μπορεί να οδηγήσει σε χονδροειδώς λανθασμένες κρίσεις και αποφάσεις, άγνοια κινδύνου, εγωκεντρικότητα και έλλειψη οίκτου για τους άλλους.
Ετσι λοιπόν προσεγγίστηκε το θέμα του εθισμού από την εξουσία και ιατρικώς,εντοπίζοντας και ορμονικές διαταραχές που υπάρχουν.
Ακριβός Γιώργος 12/06/2015

Σας αρέσει? Μοιράστε το!

0 Σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάθε αναγνώστη δεν αποτελούν απόψεις του blog και δεν φέρουμε καμία ευθύνη για αυτά.