Ροή Ειδήσεων
Loading...

Ήρθε η ώρα να δούμε κάποια θέματα γύρω απο την Εξουσία των Δικαστών (λειτουργών?).Γύρω από το Νόμο,την διαδικασία παραγωγής κανόνων κάτω από την οποία θα λειτουργεί η κοινωνία μας.
Θα προσπαθήσω μέσα απο την προσωπική εμπειρία χωρίς να ''κουράσω'' να αναδείξω το ότι ζούμε στην εποχή του ευπρεπισμού και της εικόνας (όπως είπα πριν),η οποία εικόνα επισκιάζει την ουσία.



Θέλει την ίδια διανοητική ικανότητα να καταλάβουμε,διαχωρίσουμε αλήθεια και αληθοφάνεια,φαινόμενο(με την έννοια του φένεσθαι) και ουσία (καθεαυτό είναι-αλήθεια).
Στην προκειμένη προσωπική περίπτωση, ήμουν κατηγορούμενος ως πρός κάποιο θέμα,δεν θέλω να κουράσω με τα στοιχεία της υπόθεσης,αλλά να επικεντρωθώ στην ουσία του σκέπτεσθαι,τον τρόπο λειτουργίας και συμπεριφορά που είχε ο  πρόεδρος του δικαστηρίου.

Κατά την απολογία μου επειδή το ζητούμενο ήταν να δείξω αν αυτό που με κατηγορούν είναι αληθές ή ψευδές,αν έτσι είναι ή δεν είναι,εάν ήμουν ιδιοκτήτης της επιχείρησης στην οποία διαπράχθηκε το αδίκημα ή όχι.Αν είχα κάποια Θέση-Ρόλο-Σχέση με τον τόπο του ''εγκλήματος''(χαριτολογώντας).
Φυσικά θεώρησα λογικό να ξεκαθαρίσω και την επαγγελματική μου Ταυτότητα το χρονικό διάστημα για το οποίο αδίκως κατηγορήθηκα.
Ο ορθολογισμός μου έδειξε το δρόμο,θα κατέθετα τα Τεκμήρια που θα στήριζαν την απολογία μου,θα έπρεπε να αποδείξω ότι δεν είμαι ελέφαντας αλλά άνθρωπος!
Η ένδειξη που το περιεχόμενό της το αποδεχόμαστε υποχρεωτικά είναι αυτό που λέμε τεκμήριο.
Και ως τεκμήρια θα κατέθετα όλα τα έγγραφα που αδιάσειστα και αδιαμφισβήτητα θα  έδειχναν ότι ανήκω στο ανθρώπινο είδος και όχι στο είδος των ελεφάντων,ορίζοντας με έναν ''αυταρχικό'' τρόπο την ταυτότητά μου!
Δυστυχώς η ημέρα ήταν αρκετά ζεστή με το θερμόμετρο να ''γράφει'' υψηλές θερμοκρασίες και επέλεξα να φορέσω Σόρτς και Παντόφλες!
Φυσικά επειδή είχα στην κατοχή τα τεκμήρια της αθωότητας,έφυγα από το σπίτι να παραστώ στη Δίκη,θεωρώντας ότι
θα μετέχω σε μία ''τυπική'' διαδικασία.
Περιμένοντας τη σειρά μου,παρακολουθούσα τις υποθέσεις που δικαζόταν,απο την τριμελή σύνθεση του δικαστηρίου.Ο πρόεδρος ψηλός με την πολύ καλά προσεγμένη εμφάνιση και την γκρί γραβάτα του,μία φιγούρα ''επιβλητική'' εξέταζε μάρτυρες κατηγορούμενους και αποφάσιζε μετά την εισήγηση του εισαγγελέα,προχωρώντας από την μία υπόθεση στην άλλη,η συνολική λίστα ήταν μεγάλη σχετικά 60 υποθέσεις.
Οσο τον παρακολουθούσα όμως έδειχνε ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως προς την ουσία των υποθέσεων και λειτουργούσε περισσότερο ορθολογιστικά(δεν είμαι γνώστης Νομικής),έμπαινε αμέσως στο θέμα,προσπαθούσε να εξακριβώσει αν έτσι είναι ή δεν είναι,αν ο κατηγορούμενος έκανε την πράξη ή δεν την έκανε και μετά εξέταζε και όλες τις άλλες παραμέτρους,χωριστά για κάθε υπόθεση.
Βλέποντας τον τρόπο λειτουργίας του Προέδρου ένιωθα ότι όταν έρθει η σειρά μου θα παραθέσω τα τεκμήρια στην ορθολογική του κρίση και σε λίγα λεπτά θα αποχωρήσω αθώος απο την Δικαστική Αίθουσα.
-Ακριβός Γιώργος?
-Παρών κύριε πρόεδρε.
-Κατηγορήστε ότι...και όσο διάβαζε το κείμενο με παρακολουθούσε επίμονα,από πάνω μέχρι κάτω!
Κατηγορούμενε αναφωνεί θυμωμένος,δεν γνωρίζετε ότι όταν πάτε σε δικαστήριο πρέπει να είστε ντυμένος ευπρεπώς?
Με σορτς και παντόφλες πάνε στην παραλία!
Που νομίζετε ότι βρίσκεστε?
Όση ώρα εξοργισμένος αναφερόταν στην ''εξωτερική εμφάνισή μου'',ήμουν κοντά στην έδρα κρατώντας τα τεκμήρια με απλωμένο χέρι προς αυτόν,ώστε να τα παραλάβει!
-Κύριε πρόεδρε έχω να σας παραθέσω τα έγγραφα-τεκμήρια που αφορούν την υπόθεση μου είπα,Δεν είχα καμία Θέση-Ρόλο και Σχέση σε όλο αυτό που το κατηγορητήριο αναφέρει,συμπλήρωσα και ταυτόχρονα ξεκαθάρισα την επαγγελματική Ταυτότητα για το συγκεκριμένο χρόνο(σχεδόν γράφοντάς τον στις παντόφλες που φορούσα,όχι εσκεμμένα όμως και μη λέγοντας τίποτα,μη απαντώντας στο νέο κατηγορητήριο που μου είχε προσάψει εν σχέση με το σορτσς και τις παντόφλες!).
-Εξοργισμένος τα πήρε νευρικά,σχεδόν με σπασμωδικές κινήσεις και τα μελέτησε 2-3 λεπτά  προσεκτικά.
Τα προώθησε και στην εισαγγελέα προς εξέταση και αυτός συνέχισε να με κοιτά επίμονα και θυμωμένα.
-Απομακρυνθείτε κύριε μου από την έδρα και πάτε στο εδώλιο!
-Μάλιστα κύριε πρόεδρε,απάντησα και ήρεμα,αργά αργά πήρα τη θέση στο εδώλιο.
Γιατί όπως όλοι ξέρουμε η έδρα των Δικαστών είναι πολύ υψηλότερα από το εδώλιο των κατηγορουμένων,ενώ θα έπρεπε να βρίσκεται ακριβώς στο ίδιο ύψος,ώστε ο Δικαστής να γίνει ''ένα'' με τον κατηγορούμενο,''ένα'' με την υπόθεση,να κατέβει να ''δεί'' την υπόθεση από κοντά και όχι απο ψηλά και μακριά!Μόνο ο Δάσκαλος πρέπει να βρίσκεται ψηλά εν σχέση με τους μαθητές του,αλλά σήμερα συμβαίνει το ''ανάποδο'' ο Δικαστής ψηλά και ο Δάσκαλος χαμηλά!
Και άρχισε να με ανακρίνει εξοργισμένος κρατώντας με σχεδόν 10 λεπτά ενώ σε περιπτώσεις κλοπών μέσα σε λιγότερο χρόνο  είχε τελειώσει την ετυμηγορία αθώος.
Κάποια στιγμή φυσικά τελείωσε και άρχισε πάλι να μου λέει για τις παντόφλες!
-Συγγνώμη κύριε πρόεδρε απάντησα (καθαρά ιδιοτελώς αν και όπως είπα δεν συμφωνούσα με το νέο κατηγορητήριο της παντόφλας).
-Τώρα ζητάς Συγγνώμη?(Λές και ήθελε από την πρώτη στιγμή να υποταχθώ στη παρατήρησή του!)
 Πήγαινε πίσω όσο ποιό πίσω γίνεται και ακόμα καλύτερα έξω απο την αίθουσα!
-Επιφυλάσσομαι είπαν παρέα εισαγγελέας και πρόεδρος,δηλαδή το μαρτύριο της σταγόνας,θα αποφασίσουμε μετά!

Ο Ορθολογικός  πρόεδρος,επέβαλε ή έτσι νόμιζε την επαγγελματική του διαστροφή(όχι με τη κακή έννοια,ακόμα και ο χειρουργός αποκτά διαστροφή θέλοντας να σφάζει συνεχώς!) για  σεβασμό, ο σεβασμός δεν επιβάλεται αλλά τον κερδίζεις ,ειδικά στο λειτούργημα!

Ακόμα και ο Νόμος να επιβάλει την ευπρεπή παρουσία στις Δικαστικές αίθουσες,θα έπρεπε να έχει εξαιρέσεις!π.χ. αν υπάρχει πρόβλημα υγείας ή αν ο κατηγορούμενος είχε χρήματα να αγοράσει παπούτσια ή παντελόνι!
Το ότι ο Πρόεδρος έχει μία καλά αμοιβόμενη θέση που του διασφαλίζει την αγορά υλικών αγαθών π.χ. όμορφο κοστούμι,μία καλή γραβάτα αυτό δεν σημαίνει ότι οι κατηγορούμενοι και οι μάρτυρες ή τέλος πάντων όποιος είναι μέσα στην  αίθουσά του δικαστηρίου,έχει την ίδια οικονομική άνεση με αυτόν.(ίσως ακόμα και ειρωνικά θα έπρεπε να ρωτήσει γιατί δεν είχα ''ευπρεπή'' εμφάνιση,ούτε που μπήκε στη διαδικασία αυτή και καλύτερα γιατί θα απαντούσα ότι δεν πολυασχολούμαι γενικότερα με την εξωτερική μου εμφάνιση,θυμώνοντάς τον περισσότερο,παρ' ότι θα έλεγα και πάλι την αλήθεια!)
Και τι είναι ευπρεπές?Πως ορίζουμε την σωστή εικόνα?
Μπορώ να πω π.χ. ότι ο νέος πρωθυπουργός της χώρας δεν είναι ευπρεπής λόγω του ότι όλοι φορούν γραβάτα στην Ευρώπη ενώ αυτός όχι?Να δικασθεί αν έτσι είναι!
Η εποχή της γραβάτας της εικόνας και του ευπρεπισμού είναι μία λαίλαπα του σύγχρονου Δυτικού κόσμου,και όπως λέει και κάποιος φίλος στέλνοντας γράμμα σε έναν έλληνα νεό(Αποστολέας:Τζαναβάρας Κώστας)
ΑΠΌΣΠΑΣΜΑ

Ο σημερινός δυτικός ασχολείται με τις ταμπέλες και τις κλίκες. Πολύ περισσότερο από όσο θα ήταν λογικό. Τον αφορά 100% η κινέζικη υπόδειξη : «Όταν το δάχτυλο έδειχνε το φεγγάρι, ο ηλίθιος κοίταζε το δάχτυλο». Οι Ρωμαίοι ενδιαφέρονταν πραγματικά για την ‘altera pars” που ανέφερα παραπάνω. Σήμερα στη δύση ο πολιτικός διάλογος είναι πρόσχημα.Ο σημερινός δυτικός ασχολείται μάλλον με τα μέσα παρά με τους στόχους. Πολύ περισσότερο από όσο θα ήταν λογικό.
Τελικά ο ορθολογιστής Πρόεδρος κατέληξε ότι είμαι Αθώος,βάζοντάς με κι εμένα στο club των αθώων που φορούν παντόφλες.Ασχέτως από το χιούμορ,ευτυχώς επικράτησε η ορθολογιστική κρίση του Δικαστηρίου και απέφυγα δυσβάσταχτα οικονομικά πρόστιμα,ή ακόμα και περισσότερη ταλαιπωρία.Αν για κάποιο λόγο ο πρόεδρος λειτουργούσε με ''ψυχολογικούς'' όρους και κριτήρια,και δεν υπερίσχυε η ορθολογιστική του κρίση,η απονομή δικαιοσύνης θα είχε βασιστεί στις παντόφλες μου,όχι στην ουσία της υπόθεσης.
Τα παραπάνω δεν έχουν να κάνουν με κάποια εμπάθεια προς τους Δικαστικούς λειτουργούς αλλά με αυτό που εγώ ''είδα'' από άλλη οπτική γωνία.
Και αναρωτιέμαι πόσο πολύ μας έχει ποτίσει ψυχολογικά η εποχή της εικόνας,αφού καταφέρνει να πάρει εξέχουσα θέση ακόμα και σε ανθρώπους με υψηλό μορφωτικό επίπεδο(διότι,το μορφωτικό επίπεδο του Προέδρου ήταν εμφανές),πως μπορεί ακόμα και ανθρώπους με δομημένη σκέψη,ορθολογισμό έστω και πρόσκαιρα να επηρεάσει?,όπως στην παραπάνω Δίκη.
Προς τι όλα αυτά?Θεωρώ ότι οι άνθρωποι που ασκούν το Δικαστικό Λειτούργημα,Μόνο λειτούργημα μπορεί να είναι η απονομή δικαιοσύνης,πρέπει να αναθεωρήσουν κάποιες οπτικές τους,ώστε να επιτελούν καλύτερα το έργο που ανέλαβαν,διότι έχουν το γνωστικό και ηθικό υπόβαθρο να το πετύχουν,έχουν το συγκριτικό πλεονέκτημα,έτσι νομίζω τουλάχιστο.
Η λογική της εικόνας δεν έχει θέση στην δικαιοσύνη,η μόνη λογική είναι αυτή της αλήθειας κάθε εξάρτηση από κοινωνικές προκαταλήψεις, κάθε εξάρτηση απο τον εθισμό που προκαλεί η εξουσία(διότι αποδεδειγμένα και ιατρικώς όπως αναλύσαμε,η εξουσία είναι εθιστική),δεν έχει καμία θέση στην κοινωνία των Δικαστικών λειτουργών.
Ας αρχίσουν λοιπόν να εξετάζουν την ταπεινή μου άποψη για τις υψομετρικές διαφορές έδρας και εδώλιου,ας προτείνουν στο νομοθέτη, η υψομετρική αυτή διαφορά να καταργηθεί και να αντικατασταθεί από μία υψομετρική διαφορά μεταξύ  της έδρας του Δασκάλου και των θρανίων των  Μαθητών του, "ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε".Το ερώτημα τίθεται στην κρίση σας...
Όσο για εμάς ας θυμόμαστε πάντα ότι: ''Δικαιοσύνη είναι το αποτέλεσμα αγαθής προαίρεσης'' Αριστοτέλης.
Ακριβός Γιώργος

0 Σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάθε αναγνώστη δεν αποτελούν απόψεις του blog και δεν φέρουμε καμία ευθύνη για αυτά.