Ροή Ειδήσεων
Loading...



ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Ας ξεκινήσουμε να κατανοούμε τα “τοξικά στοιχεία” που εδρεύουν στην Ψυχή και το Μυαλό μας,έτσι ώστε μέσα από την γνωριμία μαζί τους,να μπορέσουμε να τα αποβάλλουμε,αντικαθιστώντας τις σκέψεις και την ψυχική μας διάθεση με θετικότερα στοιχεία.

  • Οι Δαίμονες του μυαλού

Ο Δαίμονας οικονομικής κρίσης. 


Ήδη η χώρα διέρχεται απο 10ετή σχεδόν οικονομική κρίση που κάθε χρόνο επιδεινώνεται επιβεβαιώνοντας το ρητό ''κάθε πέρυσι και καλύτερα''.Μια απορρυθμισμένη κοινωνία σε ρόλο θεατή.
Η ''ατμόσφαιρα'' παρακμής οδηγεί καθημερινά περισσότερους πολίτες στην κατάθλιψη,εθίζοντάς τους στο να καταναλώνουν κύματα μίσους και οργής που εκπέμπονται στην περιρρέουσα αυτή ατμόσφαιρα...
Η απογοήτευση στο ζενίθ,κυριεύει ακόμα και τον ποιό αισιόδοξο Έλληνα.
Οι λέξεις ελπίδα,προοπτική,πρόοδος αποτελούν ''ρητορικό σχήμα λόγου''.
Αυξάνεται όλο και περισσότερο ο αριθμός των ατόμων που τους προκαλούνται ψυχολογικά προβλήματα, κυρίως φόβος για το μέλλον, άγχος και κατάθλιψη,δημιουργώντας μία χαοτική κοινωνική πραγματικότητα.
Η νέα αυτή οικονομική τάξη πραγμάτων είναι μείζονος ψυχικής σημασίας, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται να διαχειριστούν τις αλλαγές που επιφέρουν τα οικονομικά μέτρα και χάνουν την εμπιστοσύνη τους, την αίσθηση σταθερότητας και ασφάλειας.
Καθώς ο κόσμος βιώνει όλο και πιο έντονα την ανασφάλεια και το φόβο σε μια δυσοίωνη οικονομική περίοδο, και παρουσιάζονται σημαντικές επιπτώσεις στη ψυχική διάθεση.
Όταν ο άνθρωπος νιώθει πως δεν μπορεί να αντιδράσει σε καταστάσεις και ότι είναι εκτός ελέγχου,η μάχη για επιβίωση σταδιακά εξασθενεί οδηγώντας τον σε παθητικότητα, δυσθυμία, αίσθηση ματαιότητας και ανικανότητας, με αποτέλεσμα υψηλά ποσοστά κατάθλιψης και απόσυρσης.
Αρνητικές σκέψεις,αλληλοκατηγορίες και καταστροφολογίες για το μέλλον, οδηγούν στον απoπροσανατολισμό από κάθε εποικοδομητικό σχεδιασμό και μας απομακρύνουν από την πιθανότητα επίλυσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε. Το υπερβολικό άγχος,και άλλα αρνητικά συναισθήματα όταν είναι συνεχή και παρατεταμένα μπορούν να μας αποτρέψουν από παραγωγικές ενέργειες και να μας οδηγήσουν στο να αισθανόμαστε ακόμα πιό αβοήθητοι με αποτέλεσμα την παραίτηση και την παράδοσή μας στην λογική του ΤΕΛΕΙΩΣΑΜΕ!
Εξ άλλου η δυστυχία ''πουλάει'' διαχρονικά...
Η λογική σε όλο αυτό το άσχημο ψυχολογικό κλίμα που επικρατεί στην κοινωνία εμφανίζεται μέσα από μια αυτοτροφοδοτούμενη απελπισία που λειτουργεί σαν μεταδοτική ασθένεια,κάθε κίνδυνος ακόμα και με μικρή πιθανότητα δείχνει γιγάντιος!
Τα αρνητικά συναισθήματα έχουν παγιωθεί σε τέτοιο βαθμό που παραλύουν κάθε δυνατότητά μας,κάθε μέσο αντίδρασης,κάθε προσπάθεια για κάτι καλύτερο.
Η γενικότερη ψυχολογική κατάσταση του πληθυσμού θυμίζει κινούμενη άμμο,που όσο ο ''ασθενής'' προσπαθεί να κινηθεί,να κάνει κάτι,τόσο περισσότερο βουλιάζει με αποτέλεσμα να μην αντιδρά πιστεύοντας ότι δεν έχει νόημα.
Θυμίζει τον ελέφαντα που αρχικά ήταν δεμένος με αλυσίδες και τώρα ένα μικρό πασαλάκι μπορεί να τον αποκαθηλώσει και να τον αποτρέψει από κάθε προσπάθεια διαφυγής.
Το ψυχολογικό ΣΟΚ που η κοινωνία έχει δεχτεί,οδηγεί το μεγαλύτερο ποσοστό στην μοιρολατρία,στην απραξία κάνοντάς την να τα ''παρατήσει''.
Ακόμα και όταν κάποιος έχει τις δυνατότητες τον παρασύρει βίαια το ψυχολογικό ποτάμι που ως τώρα περιγράφουμε.Και τι να κάνω?Το καράβι βουλιάζει,θα πνιγούμε όλοι.
Μα δεν περνάει κάτι από το χέρι μου!
Αναζητώντας το σωτήρα,βρίζει σε καθημερινή βάση όποιον και ότι κινείται στην πολιτική σκηνή,θεωρώντας ότι για όλα φταίνε(φταίει) οι άλλοι(κράτος-πολιτική-κοινωνία).

Κάποια άλλη μερίδα πολιτών στρέφεται στην από μηχανής θεού λύση που θα δώσει κάποιος,όπως ο ΑΡΤΕΜΗΣ ΣΩΡΑΣ που φέρνοντας ατελείωτα δις θα γεμίσουν το ''ταμείο'' και ως δια μαγείας όλα θα λυθούν.
Κάποιοι άλλοι θαυμάζουν ηγέτες τύπου ΠΟΥΤΙΝ και ονειρεύονται τον μεγάλο ηγέτη που θα τους κάνει υπερήφανους ξανά.
Κάποιοι άλλοι περιμένουν την εκπλήρωση κάποιας προφητείας που θα επαναφέρει τα πράγματα σε καλή τροχιά.
Οι δημόσιοι υπάλληλοι στρέφονται κατά των ιδιωτών που τόσα χρόνια έκλεβαν το κράτος και οι ιδιώτες εναντίον των δημοσίων υπαλλήλων που φυτοζωούσαν εις βάρος του κράτους!
Η μία κοινωνική τάξη αντιπαλεύει την άλλη,η μία ρίχνει το βάρος της αποτυχίας στην άλλη.
Σε κάθε περίπτωση η ευθύνη ανήκει κάπου αλλού,όχι σε εμένα!

Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι η οικονομική κρίση έχει παρασύρει πολύ κόσμο στο λήθαργο,σε ένα ρυθμό ύπνωσης και απραξίας.Ξεχνάμε ότι υπάρχουν φυσικοί και υλικοί πόροι αμέτρητοι,ότι τα όρια της διανοητικής μας ικανότητας είναι τεράστια.
'Ισως απέχουμε πολύ από αυτό που πραγματικά είμαστε σε θέση να πετύχουμε,ίσως πέφτουμε στην παγίδα να αυτοπροσδιοριστούμε πολύ χαμηλότερα από ότι ΜΠΟΡΟΥΜΕ και ότι μας αξίζει.

Το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια εκτός από μεταφορά γνώσης προσπαθεί να εμψυχώσει,αφυπνίσει κάθε θετική πλευρά που ελλοχεύει μέσα σας,κάθε δημιουργική σας δυνατότητα,κάθε ικανότητα που δεν αξιοποιήσατε,προσπαθεί να περάσει το μύνημα ότι ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟ.

Δειλοί μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα,προσμένουμε ίσως κάποιο θάμα,αναφέρει ο Κώστας Βάρναλης,αλλά η πίστη δεν πηγάζει απο τα θαύματα,αντιθέτως τα θαύματα πηγάζουν από την πίστη(Ντοστογιέφσκι) και πιστεύω βαθιά στον ΑΝΘΡΩΠΟ και στις δυνατότητές του για ένα καλύτερο αύριο,ώστε να μην δεχτώ την ΑΥΤΟΠΑΡΑΔΟΣΗ ως λύση.
ΜΠΟΡΕΙΣ,ΜΠΟΡΟΥΜΕ,ΜΠΟΡΩ αρκεί να το θέλω πολύ,να πηγάζει από τα βαθύτερα μέρη της ψυχής μου,ΘΑ ΒΡΩ ΤΡΟΠΟ ακόμα και όταν προς το παρόν δεν υπάρχει...

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ? Μείνε ήρεμος,δες την πραγματικότητα χωρίς φόβο και απελπισία με θάρος και μην βιάζεσαι να παραδοθείς(μαζί θα βρούμε λύσεις,μην ξεχνάς ότι ακόμα και στην πιό φτωχή χώρα του κόσμου δεν είναι όλοι φτωχοί!) Ας συνεχίσουμε λοιπόν τις σκέψεις μαζί...

Αν και η λέξη αποτυχία είναι το αντίθετο ακριβώς από αυτό που επιθυμούμε να πετύχουμε,δηλαδή αν και έρχεται εννοιολογικά σε σύγκρουση(φαινομενικά όπως θα δούμε)με το σκοπό και στόχο που επιδιώκουμε,θα συνεχίσουμε αντίστροφα την μέλετη μας!

Σημείωση:
Απαγορεύεται η μερική ή ολική ανατύπωση και διάθεση του παρόντος Βιβλίου σε τρίτους χωρίς την έγγραφη άδεια του συγγραφέα Ακριβού Γεώργιου.αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του,το σύνολο των αναρτήσεων που περιέχει την ετικέτα: (Βιβλίο 1) Ένας κόσμος γεμάτος Θέλω.

0 Σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάθε αναγνώστη δεν αποτελούν απόψεις του blog και δεν φέρουμε καμία ευθύνη για αυτά.