Ροή Ειδήσεων
Loading...






«Επικοινωνία είναι η διαδικασία μετάδοσης εννοιών-μυνημάτων-νοήματος-γνώσης κ.ο.κ από έναν άτομο (πομπό) προς κάποιο άλλο άτομο (δέκτη)».

Από τον ορισμό είναι σχέση αμφίδρομη,εφ’ όσον όμως ο δέκτης για κάποιο λόγο,δεν ελέγξει το ‘μήνυμα’ του πομπού ή απλά το απορρίψει a priori(αυθαίρετα),τότε δεν υφίσταται.

Όλοι οι άνθρωποι ‘βιώνουν’ κακή επικοινωνία.Φαινόμενα έλλειψης συνεννόησης, συνεχών διακοπών,αδιάκοπων μονόλογων, λεκτικών επιθέσεων κ.ο.κ είναι συνηθισμένα φαινόμενα,ειδικά στην Ελλάδα.

«Η συζήτηση έχει γίνει μία ανταγωνιστική άσκηση στην οποία, ο πρώτος που θα σταματήσει,γίνεται αμέσως ακροατής,το ένα μέρος προσπαθεί να επιβληθεί στο άλλο,η συζήτηση πλέον δεν έχει δέκτη αφού και τα δύο μέρη αναλαμβάνουν μηχανικά ρόλο πομπού!».
Το ένα μέρος διακόπτει το άλλο με στόχο να ελέγξει την συζήτηση-διάλογο έτσι ώστε να γίνει το κέντρο της προσοχής,ικανοποιώντας το ΕΓΩ του.
Η συζήτηση έχει μετατραπεί σε ποδοσφαιρικό αγώνα με στόχο τα γκόλ που θα σημειώσει η μία ομάδα ενάντια στην άλλη!

Όταν η επικοινωνία σταματά,μεταβάλλεται σε εχθρότητα που στη συνέχεια  εκδηλώνεται,με  ‘μηχανιστική’ κριτική διάθεση, σαρκασμό, μη ανταπόκριση και απόρριψη.Η τάση ενός ατόμου που αφού ‘ακούσει’, λέει αυτά που θα έλεγε  έτσι κι αλλιώς,είναι η επικρατούσα της εποχής μας,όπως παραπάνω ήδη είπαμε: Ακούμε αυτά που θέλουμε ή νομίζουμε,σε όλα τα άλλα απλά κάνουμε ότι τα ακούμε,ακούμε κατ’ επίφαση

Οι άνθρωποι επικοινωνούν διαρκώς,ακόμα και όταν σκέφτονται, επικοινωνούν εσωτερικά, με τον εαυτό τους.

Η αυτό-επικοινωνία  περιλαμβάνει αναμνήσεις, αισθήματα, αξιολογήσεις, ιδέες, εικόνες κλπ. Όταν κάνουν εσωτερικούς διάλογους, ένα κομμάτι του εαυτού τους μιλάει και κάποιο άλλο απαντάει.

Ακόμα και σε αυτή τη μορφή (εσωτερικής επικοινωνίας) οι επιθυμίες υποτάσσουν τη λογική.

Η διαφορετικότητα επιπέδου αντίληψης ανάμεσα σε άτομα οδηγεί στο εξής συμπέρασμα:
 Το μήνυμα που εκπέμπει ένα άτομο σ’ ένα άλλο δεν είναι απαραίτητο να είναι το μήνυμα που δέχεται το άλλο.Αυτό οφείλεται στο ότι δεν έχουμε όλοι τις ίδιες γνώσεις,αντίληψη και πέφτουμε στο σφάλμα να θεωρούμε ότι ο ακροατής που απευθυνόμαστε έχει και ίδια γνώση ,αλλά και ίδιο τρόπο αντίληψης όπως εμείς.

Στο παρόν βιβλίο η τέχνη της επικοινωνίας θα μας απασχολεί συνεχώς!

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ? Άκου!

Απομυθοποιήσαμε την επιμονή ''χωρίς αυτιά”,και είδαμε ότι στην ανθρώπινη επικοινωνία είναι αδύνατον να υπάρχουν μόνο “πομποί” βλέποντας τη χρησιμότητα της ακοής.
Ας προxωρήσουμε με “βραδύτητα” τώρα...

Σημείωση:
Απαγορεύεται η μερική ή ολική ανατύπωση και διάθεση του παρόντος Βιβλίου σε τρίτους χωρίς την έγγραφη άδεια του συγγραφέα Ακριβού Γεώργιου.αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του,το σύνολο των αναρτήσεων που περιέχει την ετικέτα: (Βιβλίο 1) Ένας κόσμος γεμάτος Θέλω.

0 Σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάθε αναγνώστη δεν αποτελούν απόψεις του blog και δεν φέρουμε καμία ευθύνη για αυτά.