Ροή Ειδήσεων
Loading...



Τρόπος επαφής.

Με κριτήριο τον τρόπο επαφής προς την μάζα η προπαγάνδα διακρίνεται σε Ακουστική, Οπτική και Μικτή.
Ακουστική λέγεται εκείνη πού καθίσταται αντιληπτή δια της ακοής π.χ. Ραδιόφωνο κ.λ.π.
Ό π τ ι κ ή ονομάζεται η προπαγάνδα πού πραγματοποιεί την επαφή δια της οράσεως π.χ. αφίσα, έντυπο κ.λ.π.
Μικτή καλείται ή προπαγάνδα πού συλλαμβάνεται ταυτοχρόνως δια της οράσεως και της ακοής π.χ. κινηματογράφος, ομιλία κ.λ.π.
Γενικώς η Μικτή προπαγάνδα θεωρείται η αποδοτικότερη, γιατί επιτυγχάνει ολοσχερή κάλυψη της επαφής προς τη μάζα. Κατόπιν έρχεται η Οπτική.

Τρόπος χειρισμού.

Στην προπαγάνδα ισχύει το αξίωμα: παντού και πάντοτε επίθεση. Η άμυνα είναι καταστροφή, γιατί αμύνομαι για τον όχλο σημαίνει ομολογία αδυναμίας, ηττοπάθεια. Το παλαιόν ρητό το οποίο λέγει, ότι η καλλιτέρα άμυνα είναι η επίθεση, στη προπαγάνδα έχει θαυμάσια εφαρμογή.
Δεν πιστεύουμε ότι είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς τους λόγους για τους οποίους η Απαντητική ή Αμυντική προπαγάνδα πρέπει να αποφεύγεται, ενώ η Επιθετική πρέπει να επιδιώκεται.
Κατ' αρχήν η απάντηση στην προπαγάνδα του εχθρού απαγορεύεται, γιατί: 
α) Ο απαντών έρχεται στη θέση του κατηγορούμενου ο οποίος πρέπει να απολογηθεί
β) Με την απάντηση συντηρείται ο προπαγανδιστικός θόρυβος του εχθρού (αντιπάλου)
γ) Η τακτική των απαντήσεων παραχωρεί στον αντίπαλο την πρωτοβουλία της δράσεως,ενώ αφήνει σε εμάς τον άχαρο ρόλο της αντιδράσεως.

Αποφεύγοντας την Αμυντική στάση απέναντι σε προπαγάνδα,έχουμε την δυνατότητα μέσω αντιπροπαγάνδας να επιτεθούμε άμεσα και εμείς...

π.χ. Είσαι ρατσιστής(μας προσάπτουν μία κατηγορία),αντί της απολογίας ο αριστοτέχνης απαντά:
Αυτά τα λες γιατί έχεις αλλοδαπούς τους οποίους εκμεταλεύεσαι
(προσάπτοντας άμεση κατηγορία στον αντίπαλο)

Κατ' εξαίρεση όμως επιτρέπεται η απάντηση σε τρεις περιπτώσεις: 
1)Όταν μας προσάπτουν σοβαρή κατηγορία, οπότε η άρνηση ευθείας απαντήσεως θα εκληφθεί ως αναγνώριση της κατηγορίας, 
2)Όταν ο εχθρός υποπίπτει σε βαρύ σφάλμα, οπότε συν τοις άλλοις συμφέρει να του δοθεί αμέσως απάντηση από την Λευκή μας προπαγάνδα. Στην δεύτερη αυτή περίπτωση χρειάζεται προσοχή και μελέτη προ της απαντήσεως.
Το γεγονός ότι ο εχθρός διέπραξε λάθος δεν πρέπει να μας παρασύρει σε “ανεξέταστη” απάντηση. Επειδή είναι πολύ πιθανόν προκειμένου να μας παρασύρουν σε μία σειρά απαντήσεων να υποπέσουν εκ” προθέσεως σε κάποιο σφάλμα!
Παραπλανηθέντες εμείς,κινδυνεύουμε να εμπλακούμε σε μία προπαγανδιστική δίνη,όπου θα κατέχουμε την μειονεκτική θέση του απαντητού(απολογούμενου)
3)Η απάντηση δικαιολογείται, όταν με αυτή στήνεται παγίδα στον εχθρό.

Γνώση Πλήθους.

Με κριτήριο την γνώση του πλήθους ως προς το προπαγανδιζόμενο θέμα διαιρούμε την προπαγάνδα σε προπαγάνδα Εμφανίσεως και σε προπαγάνδα Παγιώσεως.

Προπαγάνδα Εμφανίσεως λέγεται εκείνη κατά την οποία το προπαγανδιζόμενο θέμα είναι τελείως νέο για το πλήθος. Δηλαδή ουδέποτε προηγουμένως η μάζα είχε δεχθεί την προπαγάνδιση του και ως εκ” τούτου δεν απέκτησε εντυπώσεις περί αυτού.

Προπαγάνδα Παγιώσεως ονομάζεται εκείνη σύμφωνα προς την οποίαν καταβάλλεται προσπάθεια εδραιώσεως και επαυξήσεως των επιθυμητών εντυπώσεων, τις οποίας σχημάτισε η μάζα περί ενός θέματος μετά την “εισαγωγή” του δια μέσω της Προπαγάνδας Εμφανίσεως.

Τεχνική μεγένθυσης.

Ο προπαγανδιστής υποχρεούται να διαστέλλει (μεγενθύνει) τις επί μέρους περιπτώσεις, διότι αλλιώς θα χειρισθεί το θέμα, όταν πρόκειται να το πρωτοπαρουσιάσει και αλλιώς όταν επιδιώκει να εμπεδώσει και να μεγεθύνει σχηματισμένες(εδραιωμένες) εντυπώσεις.
Ενώ αντίθετα προσπαθούμε να συρικνώσουμε τις θέσεις του αντιπάλου σε βαθμό που να φανούν “μικρές” και ασήμαντες οι απόψεις του.

Έτσι λοιπόν ίσως η φράση :«Η μόνη ανεξάρτητη πράξη των μαζών θα είναι να εκλέγουν τον αφέντη τους και αμέσως μετά να ξαναγυρίζουν και πάλι στην κατάσταση της εξάρτησης τους» Alexis deTolqueville ,κρύβει μία μεγάλη αλήθεια...


Σημείωση:
Απαγορεύεται η μερική ή ολική ανατύπωση και διάθεση του παρόντος Βιβλίου σε τρίτους χωρίς την έγγραφη άδεια του συγγραφέα Ακριβού Γεώργιου.αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του,το σύνολο των αναρτήσεων που περιέχει την ετικέτα: (Βιβλίο 1) Ένας κόσμος γεμάτος Θέλω.

0 Σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάθε αναγνώστη δεν αποτελούν απόψεις του blog και δεν φέρουμε καμία ευθύνη για αυτά.