Ροή Ειδήσεων
Loading...


Τα είδη της Προπαγάνδας .



α. Η πηγή προελεύσεως.Οι διακρίσεις της προπαγάνδας γίνονται επί τη βάσει ορισμένων κριτηρίων. Με κριτήριο την πηγή προελεύσεως έχουμε Λευκή, Μαύρη και Φαιά προπαγάνδα:

Λευκή καλείται εκείνη της οποίας ή πηγή προελεύσεως είναι φανερή. Η Λευκή κατά συνέπεια προπαγάνδα είναι πάντοτε πιό επίσημη. Αυτός που την κάνει δεν αποκρύπτει το “πρόσωπό” του.
Το γεγονός αυτό παρουσιάζει το πλεονέκτημα, ότι τα αναπτυσσόμενα επιχειρήματα,ιδέες περιβάλλονται απο αυξημένο κύρος και αξιοπιστία.
Άλλα εκ παραλλήλου υφίσταται το μειονέκτημα των αντιθέτων απόψεων που πιθανά υπάρχουν.
Οι οπαδοί της αντίθετης “γνώμης” θα παρακολουθήσουν, με έντονη δυσπιστία όσα θα λεχθούν,ενώ κάποιοι άλλοι θα αρνηθούν να παρακολουθήσουν την αντίθετη άποψη.

Η Λευκή προπαγάνδα θεωρείται η καλύτερη “μορφή” (μέθοδος),προκειμένου να προβούμε σε αποκαλύψεις εναντίον των αντιπάλων.Υπό την προϋπόθεση να είναι εξακριβωμένη η πραγματική υπόσταση, γιατί διαφορετικά θα αποδειχθούμε κοινοί συκοφάντες και μάλιστα εύκολα, επειδή ή Λευκή προπαγάνδα είναι ή πλέον ευπρόσβλητη εκ” μέρους του εχθρού, ο οποίος λόγω της εμφανούς δράσεως, γνωρίζει περί τίνος πρόκειται επακριβώς,οπότε έχει και περιθώρια να την αντιμετωπίσει πιθανόν με επιτυχία.

Μαύρη λέγεται εκείνη η οποία παρουσιάζεται με διαφορετική πηγή προελεύσεως από την πραγματική. Συνήθως ως πηγή προελεύσεως φέρεται ο αντίπαλος(προβοκάτσια).
Με αυτήν εκτός από την σύγχυση την οποίαν κατορθώνει,να επιφέρει στον αντίπαλο(εάν είναι ευφυής ο προπαγανδιστής)),επιτυγχάνει επίσης να δημιουργήσει σε αυτόν την πεποίθηση, ότι βάλλεται από εσωτερικούς ύπουλους εχθρούς και σκοτεινές δυνάμεις με συνέπεια να παραλύει το ηθικό του και να δημιουργηθεί σύγχυση.

Η Μαύρη προπαγάνδα για να αποδώσει απαιτεί τέχνη, σατανικότητα και φαντασία.
Απαιτεί ακόμη και προπάντων πλήρη γνώση της τακτικής, των συνηθειών, της φρασεολογίας και του ύφους του αντιπάλου.
Για τούτο χρησιμοποιούνται κατ' επανάληψη στην άσκηση Μαύρης προπαγάνδας πρώην στελέχη της αντιπάλου παρατάξεως, τα όποια γνωρίζουν λεπτομερώς τον εχθρό.

Χρήσιμο είναι να υπάρχει κάποιος συντονισμός μεταξύ της Μαύρης και των λοιπών κατηγοριών της προπαγάνδας. Άλλα αυτός ο συντονισμός δεν πρέπει να φθάνει μέχρι του σημείου, ώστε να μπορεί ο αντίπαλος να διασταυρώνει την Μαύρη προπαγάνδα μετά αλλά είδη και εκ” της διασταυρώσεως να συμπεραίνει την αληθινή πηγή προελεύσεως.

΄Ενα εκ των μειονεκτημάτων τα οποία έχει ή Μαύρη προπαγάνδα είναι, ότι αναπτύσσεται περιορισμένα, γεγονός πού οφείλεται στην ανάγκη να κρατηθεί τελείως κρυφή η αληθινή προέλευση της.
Τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται για την επιτυχία αυτού δεν μας επιτρέπουν την χρησιμοποίηση όλων των μέσων προπαγάνδας, ούτε την χρησιμοποίησή τους σε μεγάλη έκταση.

Φαιά ονομάζεται εκείνη της οποίας η πηγή προελεύσεως είναι μυστική. Στην περίπτωση αυτήν η προπαγάνδα δεν αποκαλύπτει, ούτε αφήνει να εννοηθεί από ενδείξεις η ταυτότητα της πηγής της. Κατ' αυτόν τον τρόπον μειώνεται ασφαλώς η αξιοπιστία, υπάρχουν όμως εις αντιστάθμισμα άλλα πλεονεκτήματα και κυρίως ότι μπορούμε να αρνηθούμε, ότι είναι δική μας και σε τυχόν αποτυχία να μη ζημιωθούμε εξαιτίας αυτής.

Η έξυπνη επιλογή και ο χειρισμός του θέματος αποκτά και την εμπιστοσύνη και των αντιπάλων ακόμη, οι οποίοι δεν αποκλείεται να εκλάβουν την Φαιά μας προπαγάνδα ως φιλική που δεν συγκρούεται μαζί της.
Η Φαιά χρησιμοποιείται με επιτυχία, όταν θέλουμε να διαδώσουμε θέματα τα οποία για πολλούς λόγους δεν είναι δυνατόν να προβληθούν από την Λευκή (πόλεμος λάσπης, αβεβαιότητα ως προς την αλήθεια των ισχυρισμών κ.τ.λ.)

Για την αντιμετώπιση της Φαιάς το πρώτο το όποιον οφείλουμε να κάνουμε είναι να αναλύσουμε το περιεχόμενο της, γιατί μόνον από αυτό θα εντοπίσουμε κατά προσέγγιση την πηγή προελεύσεως,αφού δεν υπάρχουν άλλες υπόνοιες περί εκείνης.
Βλέποντες εκ” της αναλύσεως ποιόν σκοπό εξυπηρετεί συμπεραίνουμε, ότι κατά κανόνα θα ανήκει εις την παράταξη εκείνων, οι οποίοι επιδιώκουν παρόμοιο σκοπό. Αν πάλι αυτοί οι αντίπαλοι είναι πολλοί τότε δεν έχουμε παρά να εξετάσουμε το ύφος, τον τρόπο, την μέθοδο και ότι άλλο στοιχείο υπάρχει, ώστε ερμηνεύοντας μερικές εκδηλώσεις της εχθρικής Φαιάς προπαγάνδας,να τις παραλληλίσουμε προς το ύφος, τον τρόπο και την μέθοδο συγκεκριμένου αντιπάλου,στον όποιον θα αποδώσουμε την προέλευση. Μολαταύτα πρέπει να είμαστε υπερβολικά επιφυλακτικοί και προσεκτικοί.

Στο ερώτημα ποιά από τις τρεις μεθόδους προπαγάνδας είναι καλύτερη, δεν υπάρχει απάντηση υπέρ ορισμένης. Αναλόγως με τις περιστάσεις,πότε είναι αποτελεσματική η μία και πότε η άλλη. Εκείνο το όποιο μετά βεβαιότητας θα δηλώσουμε είναι, ότι η Λευκή προπαγάνδα είναι απολύτως απαραίτητη. Πιθανώς να μη μεταχειρισθούμε ποτέ την Μαύρη ή την Φαιά, την Λευκή όμως δεν μπορούμε, ούτε και πρέπει να αποφύγουμε.

Επίσης θα αναφέρουμε και κάτι επί πλέον. Η Λευκή προπαγάνδα επιτρέπει στον προπαγανδιστή την κατάχρηση. Όσο περισσότερο Λευκή γίνεται τόσον και μεγαλύτερο όφελος. Στην άσκηση της Λευκής δεν τίθεται όριο. Απεναντίας η Μαύρη και η Φαιά οφείλουν να αναπτύσσονται με φειδώ και εντός οριοθετημένων πλαισίων. Η υπερβολή σε αυτές αντί να ωφελεί βλάπτει. Η συχνή χρησιμοποίησή τους καταστρέφει την αξιοπιστία τους, αποτρέπει τον αιφνιδιασμό του εχθρού και διευκολύνει την αχρήστευση από την αντιπροπαγάνδα.
Όταν συνδυάσουμε τα τρία είδη προπαγάνδας για συντονισμένη ενέργεια, τότε θα πρέπει να προηγηθεί η Φαιά(Μυστική) και η Μαύρη προπαγάνδα και μετά να ακολουθήσει η Λευκή, γιατί αν συμβεί το αντίστροφο ο εχθρός θα μάθει τον σκοπό μας και όταν θα εκδηλωθεί η Φαιά και η Μαύρη προπαγάνδα μας αμέσως θα μαντεύσει ποιός την κατευθύνει και θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα προς αντιμετώπιση της.


Σημείωση:
Απαγορεύεται η μερική ή ολική ανατύπωση και διάθεση του παρόντος Βιβλίου σε τρίτους χωρίς την έγγραφη άδεια του συγγραφέα Ακριβού Γεώργιου.αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του,το σύνολο των αναρτήσεων που περιέχει την ετικέτα: (Βιβλίο 1) Ένας κόσμος γεμάτος Θέλω.

0 Σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάθε αναγνώστη δεν αποτελούν απόψεις του blog και δεν φέρουμε καμία ευθύνη για αυτά.