Ροή Ειδήσεων
Loading...




Μισαλλοδοξία
Eίναι το μίσος,η απέχθεια,η αποστροφή για τις πολιτικές,κοινωνικές και θρησκευτικές,αντιλήψεις(απόψεις) και ιδέες των άλλων.

Προσοχή όμως εάν πάμε στην “άλλη άκρη”,την αφέλεια και την ευπιστία κινδυνεύουμε να εξαπατηθούμε.κινδυνεύουμε να πάθουμε ζημία.
Πρέπει όπως ξαναείπαμε με προσοχή να ακούμε τον άλλο και να αξιολογούμε το τι μας λέει,
ΝΑ ΑΚΟΥΜΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΜΕ ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΩΠΙΔΕΣ!

Μερικά αίτια της μισαλλοδοξίας είναι : 
  1. ο εγωισμός
  2. η εμπάθεια
  3. η έλλειψη παιδείας,μόρφωσης
  4. η ιδεοληψία,οι προκαταλήψεις,ο φανατισμός
  5. η αμάθεια,η άγνοια,ο στενός πνευματικός ορίζοντας
  6. η άρνηση για οποιαδήποτε μορφή διαλόγου με τους άλλους,ο ρατσισμός,η αυταρχικότητα.
  7. τα συγκρουόμενα οικονομικά και κοινωνικά συμφέροντα
  8. η έλλειψη δημοκρατικών αντιλήψεων
Κάποιες σημαντικές συνέπειες της μισαλλοδοξίας είναι :
  1. η έλλειψη διαλόγου και επικοινωνίας με τους άλλους
  2. η αδυναμία συνύπαρξης,συμβίωσης με τους άλλους
  3. η οξύτητα,ο θυμός
  4. η χρήση βίας ως μέσου επιβολής
  5. ο φανατισμός,ο ρατσισμός
  6. η κοινωνική δυσαρμονία
  7. η άγονη αντιπαλότητα,λογομαχία
  8. η υπονόμευση της δημοκρατίας
Όπως βλέπουμε η μισαλλοδοξία καταστρέφει κάθε μορφή επικοινωνίας και αποτελεί μονόδρομο για αποτυχίες!Μόνο προβλήματα φέρνει.


ΑΔΙΑΛΛΑΞΙΑ:
Η εμμονή κάποιου στις θέσεις του,η άρνηση για οποιοδήποτε συμβιβασμό,υποχώρηση.
Σε ακραία μορφή η άρνηση σε όλα και όλους αν δεν συμφωνούν ή δεν εξυπηρετούν τα θέλω,τα πιστεύω και το εγώ μας.
Δεν χρειάζεται νομίζω να ειπωθεί κάτι για να δείξει την καταστροφική δύναμη της αδιαλλαξίας,μετά τον παραπάνω ορισμό.


ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΣ

Φανατισμός είναι η μέχρι πάθους προσήλωση σε κάποια ιδέα, θρησκεία, πολιτικό σύστημα, κόμμα, αθλητική ομάδα, που εξωθεί σε έχθρα ή και η βιαιότητα κατά των αντιφρονούντων.
Τον φανατικό χαρακτηρίζει γενικά ο εγωισμός, η αυταρχικότητα, η εμπάθειααδιαλλαξία και η μισαλλοδοξία.
Ο αυταρχισμός κάθε μορφής στην ιστορία του ανθρώπου για να επιβληθεί κατασκευάζει το δόγμα, φιλοσοφικές ή θρησκευτικές δοξασίες που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση του κύρους τους. Το δόγμα για να επικρατήσει παρακινεί τους φανατικούς,να κινούνται μέσα στις προλήψεις και μέσα σε ουτοπίες.


Ο φανατισμός συχνά είναι προϊόν τεχνικής προπαγάνδας.
Ο φανατικός άνθρωπος,παραλογίζεται και δε συμφωνεί με την κοινή λογική.
Δεν ανέχεται την κριτική δύναμη της διαλεκτικής, αποκρούει το διάλογο, αρνείται τα γεγονότα και χαρακτηρίζει τις αντίθετες απόψεις κακόβουλες ή επικίνδυνες.

Η ιστορία είναι γεμάτη με σελίδες φανατισμού (θρησκευτικού, πολιτικού, φυλετικού, εθνικού, ιδεολογικού, αθλητικού) με αποκορύφωμα την θρησκεία (Σταυροφορίες – Ιερά εξέταση) και την πολιτική (ναζισμός – Χίτλερ).
Όσο αφορά τον αθλητισμό? Αν ψάχνεις λογική σε ένα γήπεδο φανατικών οπαδών,είναι σαν να ψάχνεις νερό στην έρημο σαχάρα.

ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ:
1.Ο άνθρωπος από τη φύση του δημιουργεί ιδέες και λατρεύει τις ιδέες (ελευθερία, θεός, δικαιοσύνη κ.ο.κ).Όταν όμως γίνεται αιχμάλωτος των ιδεών, των διανοητικών προϊόντων του, καταλήγει φανατικός και δογματικός.
2.Το υπόβαθρο του φανατισμού είναι η ύπαρξη αυθεντίας,δηλαδή στη συνείδηση των φανατικών υπάρχει μία πίστη ή αφοσίωση(αγάπη-λατρεία) προς ένα πρόσωπο ή θεσμό, προς μία κατάσταση ή μία καθολική ιδέα.
3.Πολλοί φανατικοί είναι άνθρωποι με ψυχολογικά προβλήματα και δύσκολη προσαρμογή στην κοινωνία. Αποτυχημένοι, φτωχοί, απροσάρμοστοι, αμαρτωλοί, ένοχοι, εγωιστές που λόγω εξωτερικών εμποδίων ή κληρονομικών ελαττωμάτων έχασαν την αυτοπεποίθησή τους και στράφηκαν προς κάποια λατρεία. (εμπαθής υποστήριξη ιδεολογίας).
4.Σε ρατσισμό οδηγεί και «η πλύση εγκεφάλου» (προπαγάνδα) των μέσων μαζικής ενημέρωσης.
5.Συχνά ο δογματισμός – φανατισμός ξεκινά από τη γέννηση μίας επιστημονικής θεωρίας. Ιδρύεται μια «σχολή» στην οποία οι μαθητές λατρεύουν το δάσκαλο και η σχολή μετατρέπεται σε θρησκεία.
6.Η βία γεννά φανατισμό και ο φανατισμός βία (εμφύλιες διαμάχες, δικτατορίες, τρομοκρατία κ.ο.κ).
7.Σε περιόδους κρίσεων, σεισμών, επιδημιών, οικονομικών πιέσεων και πολέμων όλοι νιώθουμε αποτυχημένοι και απογοητευμένοι με αποτέλεσμα πρόθυμα υποτασσόμαστε σε έναν αρχηγό/σωτήρα. Η υπακοή είναι το μοναδικό στέρεο σημείο στο χάος που επικρατεί,ο άνθρωπος είναι κάτω από αυτές τις συνθήκες πίεσης ευάλωτος και επιρρεπής στην προπαγάνδα.

Γενικά σε ομαδικό επίπεδο η πνευματική καθυστέρηση, η ανωτερότητα, κάποιες προκαταλήψεις μαζί με κάποια πιεστικά προβλήματα μπορεί να δημιουργήσουν φανατισμούς με καταστρεπτικές συνέπειες, γιατί εκεί η προπαγάνδα βρίσκει πρόσφορο έδαφος.

ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ:
Στο άτομο: Χάνει την αυτονομία και την προσωπικότητά του και μετατρέπεται σε ένα ανώνυμο άτομο,άβουλο,χωρίς δική του γνώμη.
Η αλλαγή αυτή γίνεται μέσα σε μία ατμόσφαιρα φορτωμένη με πάθη, χωρίς αυτοκυριαρχία και αυτοπεποίθηση.
Ο άνθρωπος γίνεται στενόμυαλος και στενόκαρδος.Το οπτικό του πεδίο είναι περιορισμένο και η θέλησή του να δει ανύπαρκτη, το πείσμα του όμως απάνθρωπο.
Γίνεται ωμός, τραχύς, ακαλλιέργητος,δρά ως θηρίο
Δημιουργεί καταστάσεις μίσους και εμπάθειας ακόμη και εγκληματικότητας (Μεσαίωνας).
Περιορίζεται η κριτική του ικανότητα.Πιστεύει ότι κατέχει την ανώτατη γνώση. Αρνείται το διάλογο.

Στην κοινωνία: Επιβάλλεται το δίκαιο του ισχυρότερου
Προξενούνται κοινωνικές ταραχές, εξάπτονται τα πάθη. Προκαλούνται εκρήξεις μεταξύ των λαών ή εμφύλιες διαμάχες ή ακόμη και διεθνείς συγκρούσεις.Πολλές φορές υπονομεύεται η δημοκρατία και η κοινωνία οδηγείται στη δικτατορία.Επίσης ο ρατσισμός είναι αποτέλεσμα του φανατισμού.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ:

Η παιδεία λυτρώνει τον άνθρωπο από το φανατισμό (Αυτονόητη δήλωση νομίζω).
Ο δημοκρατικός διάλογος στηρίζει τη δημοκρατία και ανατρέπει το δογματικό φανατικό μονόλογο.
Αλληλοσεβασμός και αλληλοκατανόηση διαμορφώνουν καλές ανθρώπινες σχέσεις που δεν υπονομεύονται από φανατικές ομάδες.
    Να προσπαθήσουμε με φιλοσοφημένη επιχειρηματολογία να βοηθήσουμε και στην αφύπνιση των άλλων .
Άτομα με αυτοπεποίθηση συνήθως δε ρέπουν προς το φανατισμό.

Ο φανατισμός είναι όπως φάνηκε βασικό χαρακτηριστικό του ανθρώπου.Δύσκολα ο άνθρωπος μπορεί να λυτρωθεί απ’ αυτόν.Στην εποχή μας με την περισσότερη μόρφωση και αμφισβήτηση που υπάρχει,θα περίμενε κανείς λιγότερο φανατισμό. Φαίνεται όμως η τρομερή προπαγάνδα, μαζί με τα ψυχολογικά άγχη και τα αδιέξοδα που υπάρχουν,τον συντηρούν.

Η βελτίωση της ηθικής στάθμης της κοινωνίας και τα υψηλότερα ιδανικά θα μειώσουν τη ροπή των νέων προς κάθε είδους φανατισμό, θα ισχυροποιήσουν τις αντιστάσεις τους, έτσι ώστε να μη γίνονται λεία των επιτήδειων εμπόρων της προπαγάνδας.

Φανατική Πίστη: Το να αποδέχεσαι άνευ αποδείξεων, τα λεγόμενα κάποιου, που μιλά άνευ γνώσεων, για πράγματα άνευ προηγουμένου.
Μια τυχαία περιπλάνηση σε ένα άσυλο τρελών πιστοποιεί ότι η πίστη από μόνη της δεν αποδεικνύει τίποτα.

Είναι από τα παραπάνω φανερός ο στενός συσχετισμός σε Μισαλλοδοξία,Αδιαλλαξία και Φανατισμό.Το ένα φέρνει το άλλο,η αλληλεξάρτησή τους είναι άμεση και συνυπάρχουν συνήθως όλα μαζί,ακόμα και να μην συνυπάρχουν,η έντονη παρουσία του ενός θα μας οδηγήσει αργά ή γρήγορα και στα άλλα.Η καταστροφική δύναμη της Τριπλέτας αυτής είναι τόσο μεγάλη που ιστορικά έφερε εγκλήματα,απώλειες ανθρώπινων ζωών,πολέμους,δυστυχία κ.ο.κ.
Η λογική μέσα σε αυτό το πλαίσιο αδυνατεί να υπάρξει,θυμίζει ψάρια που πεθαίνουν έξω από το νερό.Κάθε προοδευτική ιδέα που είναι αντίθετη στην Τριπλέτα,κάθε καινοτομία,κάθε επιστημονική ανακάλυψη πρέπει να εξαφανιστεί,να ισοπεδωθεί και να ευθυγραμμιστεί με δογματικές επιταγές.

Είναι κρίσιμης σημασίας η “μάχη” απέναντι σε αυτή την εχθρική Τριπλέτα,Πρέπει να κερδιθεί πάση θυσία,πρέπει να εξαφανίσουμε ακόμα και τα τυχόν ίχνη(προδιάθεση) για Μισαλλοδοξία,Αδιαλλαξία και φανατισμό!

Σημείωση:
Απαγορεύεται η μερική ή ολική ανατύπωση και διάθεση του παρόντος Βιβλίου σε τρίτους χωρίς την έγγραφη άδεια του συγγραφέα Ακριβού Γεώργιου.αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του,το σύνολο των αναρτήσεων που περιέχει την ετικέτα: (Βιβλίο 1) Ένας κόσμος γεμάτος Θέλω.

0 Σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάθε αναγνώστη δεν αποτελούν απόψεις του blog και δεν φέρουμε καμία ευθύνη για αυτά.