Ροή Ειδήσεων
Loading...



Άτομα με Εγωπάθεια είναι τέτοια που περιαυτολογούν, ισχυρογνώμονες, που πιστεύουν ότι είναι αλάνθαστοι και κρίνουν αυστηρά τους άλλους, ακόμα κι όταν σε έναν αντικειμενικό παρατηρητή είναι ολοφάνερο,ότι δεν υπερτερούν έναντι αυτών τους οποίους κατακρίνουν.
Την υπεροψία αυτή,τη χαρακτηρίζουμε ως εγωπάθεια – ναρκισσισμό, ένας όρος που απορρέει από τη μυθολογική ιστορία του Εγωπαθή Νάρκισσου, ενός ατόμου φοβερά αυτάρεσκου και εγωκεντρικού που ήταν ερωτευμένος με τον εαυτό του.

Εγωπάθεια και τα «συμπτώματα» που έχουν οι εγωπαθείς:
Έχουν την τάση να περιαυτολογούν, ξεκάθαρα ή συγκαλυμμένα.
Επιδιώκουν συνήθως να είναι το επίκεντρο σε μια ομάδα.
Είναι συνήθως κακοί ακροατές, δυσκολεύονται να ακούσουν πραγματικά και να κατανοήσουν τον τρόπο σκέψης ή τα συναισθήματα των άλλων.
Αν εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τους άλλους, υπάρχει συνήθως (ξεκάθαρο ή συγκαλυμμένο) προσωπικό συμφέρον.
Οι σχέσεις τους και τα συναισθήματα τους για τους άλλους ανθρώπους είναι συνήθως επιφανειακά και τα άτομα με τα οποία «συνδέονται» είναι συνήθως εναλλάξιμα. Δεν έχει σημασία ποιός είναι φίλος/φίλη τους,αρκεί να καλύπτει τις δικές τους εγωκεντρικές ανάγκες.
Εμμένουν στις απόψεις τους ακόμη και αν οι άλλοι έχουν λογικά επιχειρήματα και οι ίδιοι όχι.
Δεν αναγνωρίζουν και δεν παραδέχονται σχεδόν ποτέ τα λάθη τους, κάτι που δυσκολεύονται, απεχθάνονται και αποφεύγουν να κάνουν,μάλιστα έχουν μία τάση να δικαιολογήσουν τα πάντα γύρω από το ΕΓΩ τους.
Τείνουν να είναι επικριτικοί και να κατηγορούν εύκολα τους άλλους (ξεκάθαρα ή συγκαλυμμένα), ακόμα και για δικά τους λάθη, για τα οποία αρνούνται να αναλάβουν την ευθύνη και να δεχτούν τις συνέπειες των πράξεων τους.
Υπερτιμούν συνήθως τα προσόντα και τις ικανότητες τους και υποτιμούν αυτά των άλλων. Προσπαθούν να μειώσουν τον άλλο,ώστε να φανούν καλύτεροι.
Όπως και ο ναρκισσισμός,η εγωπάθεια αποτελεί πρόβλημα και ανασταλτικό παράγοντα για πρόοδο στην παραπάνω “δυσλειτουργική μορφή”,όμως υπάρχει και η λειτουργική μορφή της εγωπάθειας ή λεγόμενη Αυτοεκτίμηση...

Παρ” ότι το «Εγώ» είναι αυστηρή διαταγή της ανθρώπινης συνείδησης,ένας ευφϋής εγωισμός οδηγεί τον άνθρωπο σε ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες.

Ο Εγωκεντρικός και ο Εγωιστής κακώς συγχέονται σαν έννοιες.Εγωκεντρικός είναι αυτός που πιστεύει ότι όλα κινούνται γύρω απο τον εαυτό του,είναι κλεισμένος στο μικρόκοσμό του.

Ας δούμε την ενδιαφέρουσα άποψη απο τον Χόρχε Μπουκάι( Απόσπασμα από το σύγγραμμά του,από τον Εγωισμό στην Αυτοεκτίμηση):

Τι είναι οι εγωιστές; Κάποτε μου είπε κάποιος ότι εγωιστής είναι αυτός που νομίζει ότι τα πάντα κινούνται γύρω από τον εαυτό του…
Λάθος. Αυτός είναι ο εγωκεντρικός. Ο εγωιστής είναι εγωκεντρικός. Ο εγωκεντρικός είναι εγωιστής; Αυτό προς το παρόν δεν το ξέρω. Και αυτός που μπορεί να σκέφτεται το σύμπαν μόνο σε σχέση με τον ίδιο, για να είμαστε ακριβείς δεν είναι εγωιστής αλλά σοψονιστής (θεωρία σύμφωνα με την οποία ο κόσμος δεν υπάρχει στην πραγματικότητα παρά μόνο στη συνείδηση του υποκειμένου).
Και αυτός που δεν ξέρει να μοιράζεται είναι τσιγκούνης. Δεν είμαι καθόλου σίγουρος πως όλοι αυτοί είναι εγωιστές.
Οι τσιγκούνηδες, οι φιλάργυροι, οι αναίσθητοι, οι αντικοινωνικοί είναι εγωπαθείς. Ίσως ο ορισμός του εγωιστή να είναι εκείνο που αποκαλώ το αντίθετο του αλτρουισμού. Από ετυμολογική άποψη, εγωισμός σημαίνει αγάπη για το εγώ κάτι που κάνει ένα συγκεκριμένο πρόσωπο να προτιμά τον εαυτό του από άλλους. Αυτό προϋποθέτει αγάπη, ενίοτε πολύ μεγάλη κάποιου προς τον ίδιο αλλά γιατί αυτό πρέπει να είναι κακό; Γιατί άραγε να είναι κακό να αγαπώ πάρα πολύ τον εαυτό μου;
Ορισμένοι πιστεύουν πως αν κάποιος αγαπάει πολύ τον εαυτό του δεν αγαπάει τους άλλους. Πρέπει να πω ότι αυτή η άποψη αν και είναι αρκετά διαδεδομένη δεν παύει να είναι αστεία. Ο λόγος είναι ότι ξεκινά από την υπόθεση πως η ικανότητα να αγαπάει κανείς είναι περιορισμένη σαν να υπήρχε ένας μέσος όρος αγάπης. Δεν υπάρχει αγάπη για τον άλλον που δεν ξεκινάει από την αγάπη για τον εαυτό μας.
Όποιος λέει ότι αγαπάει πολύ τους άλλους αλλά όχι τον εαυτό του λέει ψέματα σε ένα από τα δυο: Ή στο ότι αγαπά πολύ τον υπόλοιπο κόσμο ή στο ότι δεν αγαπά πολύ τον ίδιο.
Εκπλήσσομαι όταν βλέπω πως ο κόσμος θυμώνει με αυτό το θέμα. Όλοι ξέρουν πως είναι σωστό αυτό που λέω αλλά έρχεται σε τόση μεγάλη αντίθεση με αυτά που μάθαμε που μας φαίνεται απαράδεκτο.
Αλλά θα πρέπει να δεχτούμε και το ότι υπάρχουν τουλάχιστον δυο είδη εγωισμού: Ένας υγιής εγωισμός που μπορούν να έχουν οι υγιείς άνθρωποι και ένας παθολογικός εγωισμός που χαρακτηρίζει τους σκληρούς αυταρχικούς και μνησίκακους ανθρώπους.
Όταν έχω σχέση με τη γυναίκα μου πραγματικά ένα από τα άτομα που με ενδιαφέρουν περισσότερο στον κόσμο – θα έπρεπε να αισθάνομαι την υποχρέωση να την αγαπάω πιο πολύ και από εμένα; Για σκέψου! Και πρώτα από όλα, γιατί είμαι μαζί της; Γιατί ζούμε μαζί; Ξέρω καλά τι αντιπροσωπεύει η σχέση μας για μένα αισθάνομαι πόση σημασία έχει να με αγαπάει και νιώθω την τεράστια ενέργεια που πηγάζει από την αγάπη μου γι΄αυτήν αλλά δεν είμαι μαζί της για όλα όσα δημιουργούν αυτά στην ίδια. Υποθέτω ότι αυτοί είναι οι δικοί της λόγοι για να είναι μαζί μου. Δεν της κάνω χάρη που είμαι μαζί της. Δεν αισθάνομαι αυτό που αισθάνεται εκείνη. Είμαι μαζί της για εμένα. Όπως και να ‘χει εύχομαι να συμβαίνει και σε εκείνη κάτι ανάλογο.
Συμπέρασμα? Ένα καχεκτικό ΕΓΩ όπως αυτό των δυσλειτουργικών μορφών,Εγωπάθειας και Ναρκισσισμού που ήδη αναλύσαμε,μόνο μπελάδες θα σου φέρει!


Από την άλλη πλευρά να αγαπάς τον εαυτό σου,να έχεις Αυτοεκτίμηση και Αυτοπεποίθηση,να αντιλαμβάνεσαι μέσα από τον ορθολογισμό τις δυνατότητές σου όπως είναι,να έχεις ένα υγιές ΕΓΩ,μία ισχυρή προσωπικότητα,δεν αποτελούν πρόβλημα,ίσως αποτελούν πλεονέκτημα...
Μην μπείς στην παγίδα να μπερδέψεις τα πράγματα,ακολουθώντας αστειότητες που προκύπτουν απο την Προκατελειμένη Κοινή Γνώμη που ισοπεδωτικά αποδίδει άκριτα κατηγορίες στο ΕΓΩ των άλλων.




Υπάρχει η δυνατότητα να αναβαθμίσουμε το ΕΓΩ μας,
Υπάρχουν μεγάλες δυνάμεις που πηγάζουν βαθιά μέσα μας,αν ξέρουμε τι συμβαίνει μέσα μας,ώστε να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τον κόσμο έξω!

Μην γίνεις Ανθρωπάκι,να είσαι Κύριος του εαυτού σου,χωρίς να σε κυριεύει ο εαυτός σου,να βλέπεις μέσα κι έξω από αυτόν...

Σημείωση:
Απαγορεύεται η μερική ή ολική ανατύπωση και διάθεση του παρόντος Βιβλίου σε τρίτους χωρίς την έγγραφη άδεια του συγγραφέα Ακριβού Γεώργιου.αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του,το σύνολο των αναρτήσεων που περιέχει την ετικέτα: (Βιβλίο 1) Ένας κόσμος γεμάτος Θέλω.

0 Σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάθε αναγνώστη δεν αποτελούν απόψεις του blog και δεν φέρουμε καμία ευθύνη για αυτά.