Ροή Ειδήσεων
Loading...



Διάβασε αρχικά την τοποθέτηση του μεγάλου,αυτού φιλόσοφου:

H σκέψη είναι στην ουσία η άρνηση αυτού που βρίσκεται μπροστά μας. Friedrich Hegel (Γερμανός φιλόσοφος)

Στην εισαγωγή μιλήσαμε για ΑΥΤΟΠΑΡΑΔΟΣΗ,αλλά δεν αναλύσαμε καθόλου την έννοια.Αυτοπαράδοση σημαίνει η αποδοχή μίας δυσάρεστης κατάστασης,η μη αντίδραση σε κάτι άσχημο που συμβαίνει,είναι ο Άνθρωπος που “σηκώνει τα χέρια ψηλά”.Η Αποδοχή σημαίνει “συμφιλίωση” με την πραγματικότητα,σημαίνει ότι καμία σκέψη προς την αντίθετη κατεύθυνση δεν έχει νόημα.Είναι μία κατάσταση όπου η άρνηση δεν υφίσταται,εάν όμως ο Hegel ορθά επισημαίνει τότε:
Όταν παραδοθούμε στην πραγματικότητα,όταν αποδεχθούμε μία κατάσταση,τότε δεν σκεπτόμαστε “γύρω από αυτήν”,με συνέπεια να μην μπορέσουμε να την αλλάξουμε,διότι λειτουργούμε με αντανακλαστικές αντιδράσεις, χωρίς σκέψη!
Σχετικοποιούμε τις ανάγκες μας όπως δείξαμε στην εισαγωγή και Αυτοπροσδιορίζουμε τον εαυτό μας στους ηττημένους υποτιμώντας κάθε πιθανή δυνατότητά μας σε μία γενικευμένη συμφωνία αυτοπαράδοσης,όταν όλοι συμβιβαστούν.

Αν δεν αμφιβάλλουμε, εάν δεν αρνηθούμε πως είναι δυνατόν να ανακαλύψουμε νέες μεθόδους,τρόπους,τόπους,ιδέες?

Εάν δεν είχαν γίνει χιλιάδες επιστημονικά πειράματα και μάλιστα αποτυχημένα αρχικά,πειράματα που όταν έγιναν προσπαθούσαν να αρνηθούν,να ανατρέψουν,να ανασυναρμολογήσουν την εκάστοτε πραγματικότητα,θα είχαμε πρόοδο?ΟΧΙ φυσικά.

Αν ένα μεγάλο ΟΧΙ δεν υπήρχε κάπου εκεί στα βάθη της ανθρώπινης ιστορίας,ίσως άνθρωποι να πέθαιναν από απλές ασθένειες που σήμερα αντιμετωπίζουμε σχετικά εύκολα,ίσως κάποιοι άνθρωποι ακόμα θα ήταν σκλάβοι,ίσως να ζούσαμε ακόμα σε σπηλιές.

Ο άνθρωπος που λέει ΟΧΙ στην αυτοπαράδοσή του,ο άνθρωπος που ΘΕΛΕΙ να βελτιώσει την πραγματικότητά του,ο άνθρωπος που θα αρνηθεί και μετά θα σκεφθεί,ΕΙΝΑΙ ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΓΕΜΑΤΟΣ ΕΛΠΙΔΑ ΚΑΙ ΠΙΣΤΗ.
Θυμήσου τον ανάπηρο άνθρωπο στην αρχή της εισαγωγής και ξαναδιάβασε την ομιλία του,δες πόσα ΟΧΙ εξέφραζε η ψυχή του,δες τα αποθέματα δύναμης,ΔΕΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΨΥΧΗΣ ΚΑΙ ΣΚΕΨΗΣ.

Χωρίς το ΟΧΙ,την άρνηση δεν μπορεί να γεννηθεί το νέο,το καλύτερο,η πρόοδος,η ανάπτυξη.
Πρόοδος και ανάπτυξη προς το καλύτερο έχουμε εάν το παλιό υποβάλλεται συνεχώς σε άρνηση οδηγώντας το,σε αντικατάσταση από το καινούριο και το καλύτερο.
Μία άρνηση,ένα ΟΧΙ που προκύπτει από σκέψη,ένα ΟΧΙ που δεν εμπεριέχει δεισιδαιμονίες και προκαταλήψεις αλλά πηγάζει απο την ορθολογιστική σκέψη και τα ψυχικά αποθέματά μας,είναι ικανό να δημιουργήσει τις προυποθέσεις για το νέο,για την αλλαγή κατεύθυνσης,για αλλαγές της πραγματικότητας που ζούμε σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.

Πέφτοντας στη γη ο σπόρος φυτρώνει,από αυτόν αναπτύσσεται το φυτό που δεν είναι τίποτα άλλο παρά η άρνηση του σπόρου να παραμείνει σπόρος,μία διαδικασία αυτορρύθμισης της φύσης βασισμένη στην άρνηση της στασιμότητας,ναι αγαπητοί μου φίλοι,η φύση απεχθάνεται την στασιμότητα,η φύση εξαιτίας της “φύσης της” αγαπάει την εξέλιξη.Η φύση δεν παγιώνει καταστάσεις,δεν αγαπά το αμετάβλητο,το σίγουρο και την βεβαιότητα.Η φύση αγαπά τις μεταβολές,την αλλαγή απο μία κατάσταση σε μία άλλη. Εσύ?Σκέφτεσαι ανάλογα?Σκέφτεσαι σύμφωνα με τη φύση των πραγμάτων?(Εδώ σκέψου καλά και απάντησε ειλικρινά στον εαυτό σου...)
Αν η ίδια η φύση αρνείται την στασιμότητα,είναι φανερό ότι ο άνθρωπος πρέπει να επιδιώκει συνεχώς την καλύτερη,χρησιμότερη και ποιό δίκαιη,ηθική και “φυσική”εξέλιξη των πραγμάτων.

Πως εσύ λοιπόν έχεις το δικαίωμα να μην αντιδράσεις?Ναι σε εσένα μιλάω που τώρα διαβάζεις αυτές τις σχεδόν αυταρχικές μου σκέψεις, ναι φίλε μου σε εσένα τα λέω,άνοιξε καλά τα μάτια σου και τύπωσε καλά: Αν δεν υπάρχουν οι προυποθέσεις οφείλεις να της δημιουργήσεις,να αρνηθείς το κακό και άσχημο,το βλαβερό και το άδικό,το ανήθικο, “σήκω επάνω” και βρες τον τρόπο.

Το αύριο είναι πιό πονηρό από ότι νομίζετε και πιό αβέβαιο από ότι φαντάζεστε...
ΑΚΟΥΣ? Τρόποι υπάρχουν πάντα,αρκεί να ψάξεις,αρκεί να σκέπτεσαι,αρκεί να μην λυγίζεις,αρκεί να μάχεσαι.

Αν δεν υπάρχει δρόμος, εμείς θ’ ανοίξουμε το δρόμο.(Αννίβας,247 - 183 π.Χ.,Καρχηδόνιος στρατηλάτης)

Αν δεν σου αρέσει η πραγματικότητα,μετακίνησε την.
Ναι καλά “άκουσες” μπορείς να την πάρεις στα χέρια σου και να την μετακινήσεις!

Σημείωση:
Απαγορεύεται η μερική ή ολική ανατύπωση και διάθεση του παρόντος Βιβλίου σε τρίτους χωρίς την έγγραφη άδεια του συγγραφέα Ακριβού Γεώργιου.αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του,το σύνολο των αναρτήσεων που περιέχει την ετικέτα: (Βιβλίο 1) Ένας κόσμος γεμάτος Θέλω.

0 Σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάθε αναγνώστη δεν αποτελούν απόψεις του blog και δεν φέρουμε καμία ευθύνη για αυτά.