Ροή Ειδήσεων
Loading...


Κεφάλαιο 1 Τα χαρακτηριστικά ενός ηγέτη.(Άμεση ηγεσία)





Τα παρακάτω συγκεκριμένα χαρακτηριστικά γνωρίσματα τα οποία οφείλει ή πρέπει να διαθέτει (να ενσωματώνει στον χαρακτήρα του) ο ηγέτης, είναι μεγάλης σημασίας,χωρίς όμως να συνιστούν απαραίτητα ένα καθολικά αποδεκτό μοντέλο ηγετικής συμπεριφοράς.
Είναι σαφές όμως ότι η ικανότητα συνδυασμού και αξιοποίησης αυτών των επιμέρους στοιχείων δηλαδή των ικανοτήτων,δεξιοτήτων, ιδιαιτεροτήτων,χαρακτηριστικών,
δυνατοτήτων κ.ο.κ που εδώ σας παρουσιάζω,συγκροτούν το βασικό άξονα πάνω στον οποίο κινείται η ικανότητα της αποτελεσματικής ηγεσίας σε κάθε μορφή της,είναι βασικά συστατικά της ψυχοσύνθεσης ενός ηγέτη.
Είναι πολύπλευρα χαρακτηριστικά,τα οποία βρίσκονται σε σχέση συμπληρωματική και αλληλεξάρτησης,συνεργάζονται όλες οι θετικές αυτές “πλευρές” μέσα στην ψυχή του ηγέτη,τον οπλίζουν έτσι ώστε να αφήνει πίσω το παρελθόν(αφού πρώτα όμως διδαχθεί από αυτό),να αντιμετωπίζει το παρόν,να διαμορφώνει το μέλλον με τρόπο ΩΦΕΛΙΜΟ,ΧΡΗΣΙΜΟ,ΔΙΚΑΙΟ και ΚΑΛΟ για όλους.
1)Αναβαθμισμένο ΕΓΩ,Αυτεπίγνωση
Ο αναγνώστης ελπίζω ότι είχε αρκετά εφόδια ως εδώ για να αναβαθμίσει το ΕΓΩ,αλλά και να αποκτήσει μία πιό πλήρη εικόνα για τα θετικά και αρνητικά του σημεία,για τις ικανότητές του,τα λάθη του κ.ο.κ
Η διαρκή προσπάθεια για Αυτεπίγνωση,η επανεξέταση του ίδιου μας του εαυτού,η ανασυναρμολόγησή του,η αναθεώρηση σκέψεων και απόψεων πρέπει να γίνεται σε τακτικά χρονικά διαστήματα,όταν και όπου “κάτι δεν πάει καλά” και δυστυχώς ή ευτυχώς στην πορεία της ζωής μας τα πράγματα κάποιες στιγμές “πάνε καλά” και κάποιες άλλες αρκετές φορές,ίσως και τις περισσότερες,”δεν πάνε καλά”!
2)Ενσυναίσθηση.H ηγεσία πηγάζει από τον εσωτερικό κόσμο του ατόμου. Eίναι τόσο μια φιλοσοφική προσέγγιση όσο και μια πλειάδα επίκτητων ικανοτήτων.Όμως δεν μπορεί να υπάρξει ηγέτης αν δεν “αφουγκράζεται” τους ανθρώπους που ηγείται,αν δεν ταυτίζεται μαζί τους όταν πρέπει,αν δεν τους συναισθάνεται.
Ας θυμίσω ξανά στον αναγνώστη τι είναι η ενσυναίσθηση...
Ως ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ ορίζω:την ικανότητα ενός ατόμου να συναισθάνεται(ταυτίζεται) και να κατανοεί τη συμπεριφορά και τα ψυχολογικά αλλά και υλικά κίνητρα ενός άλλου ή μίας ομάδας άλλων ατόμων,εφ' όσον αρχικά κατανοήσει το δικό του ψυχολογικό κόσμο ώστε να μπορεί να εναρμονίσει,είτε να ταυτίσει,είτε να συνταιριάξει τα δικά του συναισθήματα-συμπεριφορές με τα συναισθήματα-συμπεριφορές των άλλων.(Σημείωση:Θα είναι σχεδόν αδύνατο δίχως αυτεπίγνωση και αυτοέλεγχο,χωρίς μία ανεπτυγμένη συναισθηματική νοημοσύνη να υπάρξει ικανοποιητική ενσυναίσθηση όπως την ορίσαμε).
3)Ευελιξία,προσαρμοστικότητα (ήδη αναλύσαμε)
4)Λειτουργικός ναρκισσισμός(ήδη αναλύσαμε)
5)Αμμείωτο θάρος,τόλμη.H φράση «να έχεις το θάρρος της γνώμης σου» είναι γνωστή και δημοφιλής.Πιο εύκολα λέγεται όμως αυτό, παρά γίνεται!Oι ηγέτες πρέπει να έχουν ένα ισχυρό σύστημα πεποιθήσεων για να υπομείνουν και να αντεπεξέλθουν στις σύγχρονες προκλήσεις του άκρως ανταγωνιστικού στίβου.H πίστη στις φυσικές, συναισθηματικές, διανοητικές και πνευματικές ικανότητες και αξίες τους δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν όλες τις δυνάμεις και τη δημιουργική τους ενεργητικότητα κατά την αντιμετώπιση προβλημάτων και ανυπέρβλητων εμποδίων.Oι ηγέτες είναι ατρόμητοι απέναντι στη ζωή.Kρατούν τη θέση τους, ακόμη και στις δυσκολότερες καταστάσεις,όταν είναι σίγουροι για το αποτέλεσμα.Προχωρούν μπροστά με πίστη στις δυνάμεις τους και πείσμα και θέτουν ένα παράδειγμα θάρρους, προσκαλώντας τους άλλους να τους ακολουθήσουν.
6)Αποφασιστικότητα,δράση. H λήψη μιας απόφασης είναι πολλές φορές δυσκολότερη από τη διατήρηση μιας πορείας μετά τη λήψη της. Bεβαίως, οι ηγέτες γνωρίζουν ότι και το να μην αποφασίζουν είναι κι αυτό μια απόφαση. Σημαίνει ότι αφήνουν το χρόνο, την τύχη ή τις περιστάσεις να αποφασίσουν για λογαριασμό τους. Ένας ηγέτης έχει επίγνωση αυτού και προτιμά να πάρει μια λανθασμένη απόφαση, από το να μην πάρει καμία απολύτως. Άλλωστε, λίγες αποφάσεις στη ζωή είναι τόσο κρίσιμες, ώστε να μην μπορεί κανείς να επανορθώσει σε περίπτωση λάθους.Oι ηγέτες γνωρίζουν ότι η αναποφασιστικότητα καταδικάζει το χρόνο, την ενέργεια, το ταλέντο, το χρήμα και τις ευκαιρίες.Παίρνουν αποφάσεις και κάνουν σχέδια που θα επηρεάσουν ακόμα και τις μελλοντικές γενιές, καθώς ξέρουν ότι η αναποφασιστικότητα θα καταδικάσει το μέλλον όλων.
7)Φαντασία.(Κάναμε πολλές αναφορές και αναλύσεις στο θέμα αυτό...)


8)Οργανωμένος σχεδιασμός
9)Ομαδικό πνεύμα,συνεργατικότητα.
10) Ενθουσιασμός και Αυτοσυγκράτηση.
11)Αυτοέλεγχος.(Κάναμε αναλυτική αναφορά με τίτλο Έλεγχος συναισθήματος).
12)Αίσθηση του πλαισίου δίκαιο,ηθικό,χρήσιμο και ωφέλιμο.(Ήδη μιλήσαμε γι αυτό το πλαίσιο στο οποίο ένας ηγέτης με ακεραιότητα οφείλει να κινείται εντός του.)
13)Έμπνευση,κίνητρα,όραμα,ελπίδα.
Oι ηγέτες γνωρίζουν ότι το 80% της επιτυχίας στη ζωή οφείλεται στη θετική πνευματική προδιάθεση. Έχουν την ικανότητα να βλέπουν τη θετική πλευρά μιας δυσάρεστης κατάστασης και μόνο εκείνοι διακρίνουν την ελπίδα τη στιγμή που όλοι οι άλλοι απογοητεύονται.Έχουν πίστη εκεί που οι άλλοι εγκαταλείπουν. Ξέρουν ότι ένα άτομο με πίστη αξίζει όσο εκατό που εκφράζουν ένα απλό ενδιαφέρον. Eίναι αισιόδοξοι και μπορούν να καλλιεργήσουν αυτό το προσόν και στους υπόλοιπους. Eμπιστεύονται τον εαυτό τους και τους άλλους.
Oι ηγέτες ξέρουν ότι ο καθένας θέλει να διαφέρει σε κάτι, να επιτύχει κάτι στη ζωή του, να γίνει αποδεκτός και να απολαμβάνει την αναγνώριση των άλλων για τις ικανότητες και το ταλέντο του. O ηγέτης ενεργεί με σκοπό την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και της αξίας ενός ατόμου με τον πιο θετικό τρόπο.Ένας ηγέτης έχει σαφώς προσδιορισμένες υψηλές αξίες, τις οποίες κρατά σταθερές, ακόμη και στις πιο δύσκολες περιστάσεις.
14)Ιδανικά,ηθικό υπόβαθρο
15)Πολυμορφικότητα,ευελιξία
16)Ικανότητα Υποκίνησης του πλήθους.
17)Συντονισμός.
18)Σωστές αποστάσεις.Ο Ηγέτης δεν είναι απόμακρος!
Κρατά όμως τις σωστές αποστάσεις...Θα προτείνω στον αναγνώστη να τυπώσει καλά την επόμενη φράση:Η εξοικίωση φέρνει περιφρόνηση αλλά η αποξένωση φέρνει απομόνωση,αν πας κοντά στο τζάκι θα καείς,αν πας πολύ μακριά θα κρυώσεις...
19)Ανάληψη ευθύνης.
20)Ρήτορας ψυχής-Ευγλωτία.
Η ικανότητα να εκφραστεί μια ιδέα είναι προσόν του Ηγέτη,διότι είναι εξίσου σημαντική με την ιδέα,το ιδανικό,το κίνητρο που θα εμπνεύσει τους οπαδούς του.Ο Ηγέτης με ρητορική δεινότητα “ζωγραφίζει τις σκέψεις”,μιλά με τέτοιο τρόπο που ζωντανεύουν εικόνες στο μυαλό των ανθρώπων, μιλά στην ψυχή τους.Όταν λύνει “προβλήματα” γνωρίζει πως να τα τοποθετεί,πως να τα παρουσιάζει έτσι ώστε οι ακροατές να έχουν την εντύπωση ότι τα “ελέγχει”,ότι είναι ικανός να τα αντιμετωπίσει.Ξέρει ότι κάθε επιχείρημά του,δεν φτάνει να έχει “λογική” ώστε να πείσει,η πειστικότητα των επιχειρημάτων του εξαρτάται απο το πως τα παρουσιάζει...Ξέρει ότι “η γλώσσα κόκκαλα δεν έχει αλλά κόκκαλα τσακίζει”.
21)Αξιοπιστία-εμπιστοσύνη.Τηρούν τις δεσμεύσεις τους.Αυτό έχει διπλή σημασία. Κατ 'αρχάς , θα πρέπει να τηρείτε τις υποσχέσεις σας .
Αν δεν το κάνετε , θα θεωρηθείτε αναξιόπιστος ηγέτης και οι άνθρωποι δεν θα έχουν καμία εμπιστοσύνη σε σας. Δεύτερον,θα πρέπει να είστε το πιό αφοσιωμένο και σκληρά εργαζόμενο πρόσωπο στην ομάδα . Θα πρέπει να δώσετε το παράδειγμα. Γιατί θα πρέπει το προσωπικό σας και τα μέλη της ομάδας τα δώσουν όλα, αν δεν κάνετε τον κόπο εσείς;
Αποδεικνύοντας τη δική σας αφοσίωση θα εμπνεύσει και άλλους να κάνουν το ίδιο και έτσι, όχι μόνο θα κερδίσετε το σεβασμό τους αλλά θα εξασφαλίσετε και μια καλή εργασιακή ηθική. .22)Διαλλακτικότητα.

23)Αφοσίωση.Ο Ηγέτης δίνει το παράδειγμα
H αφοσίωση είναι η πρωταρχική έννοια για έναν ηγέτη.Συνειδητοποιεί ότι χωρίς αυτή τίποτε άλλο δεν έχει νόημα.H αφοσίωση πρέπει να είναι αρετή βαθιά ριζωμένη σε έναν ηγέτη.Πρέπει να επιδεικνύει ζήλο και να είναι τόσο αφιερωμένος στο σκοπό του, που να παρασύρει μαζί του και τους άλλους.H αφοσίωσή του εμπνέει ελπίδα για επιτυχία και εμπιστοσύνη.
Πολλοί εργαζόμενοι αφιερώνονται ευκολότερα σε ένα σκοπό, όταν βρίσκονται κοντά σε έναν ηγέτη αφοσιωμένο,στην επιτυχία των στόχων.
Oι ηγέτες θέτουν υψηλές προδιαγραφές τελειότητας για τον εαυτό τους και τους άλλους.Ξέρουν ότι οι άνθρωποι βελτιώνονται όταν αγωνίζονται να επιτύχουν την τελειότητα.Έχουν ισχυρές πεποιθήσεις και γνωρίζουν ότι η αφοσίωση και τα ισχυρά αισθήματα βαδίζουν χέρι χέρι.Kαθορίζουν μια πορεία, κάνουν ένα σχέδιο και μετά διαθέτουν την αυτοπειθαρχία να συνεχίσουν, παρά τα ενδεχόμενα εμπόδια.
Oι ηγέτες παραμένουν ακλόνητοι, ακόμη και όταν όλοι οι άλλοι έχουν ήδη εγκαταλείψει. Γνωρίζουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι εγκαταλείπουν πολύ νωρίς, χάνοντας έτσι τον πλούτο της ζωής.
Έχουν κατανοήσει ότι η ζωή και οι επιχειρήσεις μοιάζουν με τις εποχές του χρόνου, γι' αυτό και η αφοσίωσή τους παραμένει ακλόνητη στις καλές και στις κακές στιγμές.
Ξέρουν ότι η άνοιξη (ελπίδα και ευκαιρία) ακολουθείται πάντα από το χειμώνα (σκοτάδι και ύφεση) και αν δεν ερθει από μόνη της την φτιαχνουν.
Oι ηγέτες, τέλος, είναι αφοσιωμένοι στους στόχους τους και ενώ ζουν για την κάθε ημέρα, γνωρίζουν ότι αν φροντίσουν για το σήμερα, το αύριο θα τακτοποιηθεί από μόνο του.Πάνω απ' όλα, οι ηγέτες πρέπει να είναι αφοσιωμένοι.Ένας ηγέτης πρέπει να έχει την ικανότητα όχι μόνο να προκαλεί αλλαγές, αλλά και να τις αποδέχεται και να τις εκμεταλλεύεται με δημιουργικό τρόπο για το καλό του συνόλου.

24)Είναι «Mεγάλος Στοχαστής»
O Pόμπερτ Kένεντι, αναφερόμενος στον Pόμπερτ Φροστ, είχε πει: «Mερικοί άνθρωποι βλέπουν τα πράγματα όπως είναι και ρωτούν«γιατί». Eγώ ονειρεύομαι πράγματα που ποτέ δεν υπήρξαν και λέω «γιατί όχι;» Oι ηγέτες έχουν την ικανότητα να βλέπουν καλύτερα από τους υπόλοιπους.
Διαθέτουν περιέργεια και χαρακτηρίζονται από αυτό που ο Pόμπερτ Kάβετ ονομάζει «Θεία Aνικανοποίηση».
Προκαλούν την παράδοση, δεν φοβούνται τον ιδεαλισμό και είναι πρόθυμοι να δημιουργήσουν και να ωθήσουν τους άλλους στο να αναζητήσουν και να βρουν τον καλύτερό τους εαυτό σε ένα καλύτερο μέλλον.

25)Αίσθηση του χιούμορ,Χαμόγελο.Ίσως σωστά λένε ότι,«αν πάρεις τον εαυτό σου πολύ σοβαρά, κανένας άλλος δεν θα το κάνει». Όταν αντιμετωπίζουμε,ένα ζήτημα με χιούμορ, μπορούμε να του δώσουμε άλλες διαστάσεις και νέα προοπτική.
Tο χιούμορ αποτελεί σε πολλές περιπτώσεις μια λύση-κλειδί.Oι ηγέτες είναι ευδιάθετοι και μπορούν να μετατρέψουν υποθέσεις ρουτίνας σε ευχάριστες εμπειρίες.
Aποδέχονται τον εαυτό τους και μερικές φορές γελάνε με αυτόν.Διαθέτουν έναν παιδικό ενθουσιασμό,μία ροπή προς το “παιδικό δέος”,είναι “ελεγχόμενα” αυθόρμητοι και δεν φοβούνται να εκφράσουν τα συναισθήματά τους.H “συναισθηματική” ευφυΐα τους φωτίζει το δρόμο όλων αυτών που τους συναναστρέφονται.Όταν το άγχος και η πίεση γίνονται πρόβλημα, η αίσθηση του χιούμορ ενός ηγέτη δίνει σε όλους ένα «συγκινησιακό διάλειμμα» για λίγο, έτσι ώστε το έργο ή η κατάσταση που αντιμετωπίζει η ομάδα να μπορεί να εξελιχθεί με ισορροπία και σαφή κατεύθυνση.
Παραθέτω ξανά από το ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 (ΧΑΜΟΓΕΛΑ) στο οποίο είδαμε τα βασικά της επικοινωνίας και πως θα χτίσουμε μία ευχάριστη προσωπικότητα ένα μικρό απόσπασμα σχετικό με την ικανότητα,χαρακτηριστικό ενός ηγέτη που εδώ περιγράφουμε:Να χαμογελάτε διότι το χαμόγελο είναι δωρεάν ηρεμηστικό για εσάς και τους “τριγύρω” σας,όποιος χαμογελά και μάλιστα ειλικρινά,κερδίζει τις “εντυπώσεις”,την συμπάθεια των άλλων ευκολότερα,καταφέρνει να μειώσει τις “απόστάσεις” με τους άλλους δημιουργώντας μία οικειότητα στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα.
Το χαμόγελο αφοπλίζει πολλές φορές την επιφυλακτικότητα του “άλλου”,δημιουργεί θετική προδιάθεση,προετοιμάζει ένα θετικό επικοινωνιακό κλίμα.
Το χαμόγελο είναι το πλυντήριο της ανθρώπινης κακίας,όταν πηγάζει απο τα βάθη της ψυχής μας είναι ικανό,να καθαρίζει κάθε ασχήμια της ψυχής μας.Είναι μεταδοτικό και ευργετικό για τους ανθρώπους... (Κρατήστε τις σκέψεις θα σας φανούν χρήσιμες)
26)Aναλαμβάνει κινδύνους και ρισκάρει.H ανάληψη κινδύνων αποτελεί ένα ουσιαστικό κομμάτι της ηγεσίας. Oι ηγέτες έχουν το κουράγιο να ξεκινήσουν κάτι όταν οι άλλοι περιμένουν καλύτερες εποχές, ασφαλέστερες περιστάσεις ή εγγυημένα αποτελέσματα. Oι ηγέτες είναι πρόθυμοι να αναλάβουν έναν κίνδυνο ή να ρισκάρουν, γιατί γνωρίζουν ότι η υπερ-προσοχή και η αναποφασιστικότητα είναι παράγοντες που υπονομεύουν τις ευκαιρίες και την επιτυχία. Eίναι πρόθυμοι να επωμισθούν μια αποτυχία προκειμένου να επιτύχουν.Δεν πέφτουν στην παγίδα της Υπερανάλυσης(την οποία εξετάσαμε πολύπλευρα).
Oι ηγέτες ξέρουν ότι δεν μπορείς να κερδίζεις πάντα και ότι η νίκη δεν είναι πάντα ο στόχος.Παίρνουν πρωτοβουλίες, λειτουργούν ανεξάρτητα και δεν επηρεάζονται από άλλους.Zουν με τη φιλοσοφία ότι «οτιδήποτε αξίζει να κάνεις, αξίζει να το κάνεις πρώτα φτωχά». Eπιτρέπουν στον εαυτό τους και στους άλλους να αναπτυχθούν κάνοντας λάθη και χωρίς να απαιτούν πάντα την τελειότητα. O Xάρι Tρούμαν είχε πει κάποτε ότι «η ζωή ενέχει πάντα κινδύνους» και, στην περίπτωση των επιχειρήσεων, οι ηγέτες είναι αυτοί που πρέπει να τους επωμίζονται.

27) Kύριος των αλλαγών
H Pόζαμπεθ Mος Kάντερ αποκαλεί τους ηγέτες «πρώτους στον αγώνα». Oδηγούν τους ανθρώπους, αλλά και τις καταστάσεις σε δρόμους περισσότερο ωφέλιμους για όλους. Oι ηγέτες έχουν την ικανότητα να προκαλούν αλλαγές.Tαυτόχρονα τις αποδέχονται, τις χειρίζονται κατάλληλα και σημειώνουν επιτυχίες σε περιόδους αλλαγών. Oι ηγέτες καλωσορίζουν την αλλαγή σαν τη μόνη σταθερά της ζωής.Διδάσκονται από το παρελθόν, αλλά τελικά το αφήνουν πίσω τους. Δεν δεσμεύονται από τις παλιές ιδέες, τις προκαταλήψεις, τις συνήθειες, τις ιδεοληψίες και τις ήδη υπάρχουσες διαδικασίες.
Ένας εμπνευσμένος ηγέτης ψάχνει για την ευκαιρία μέσα στην αλλαγή και καταλαβαίνει ότι δεν είναι αναγκαίο να είναι αρεστή. Aυτό που προέχει είναι να την κατανοήσει. Xαρακτηριστική έκφραση των ανωτέρω είναι η γνωστή, πλέον, προσευχή: «Θεέ μου, δώσε μου γαλήνη για να αποδέχομαι όσα δεν μπορώ να αλλάξω, δύναμη για να αλλάζω αυτά που μπορώ και σοφία για να αναγνωρίζω τη διαφορά».
Στην εργασία.Η διαχείριση των αλλαγών σε ένα κόσμο που όλα αλλάζουν με ραγδαίο ρυθμό ο κόσμος των επιχειρήσεων και γενικότερα οι εργασιακοί χώροι γίνονται δέκτες των αλλαγών αυτών με συνέπεια να ανατρέπονται πολλές από τις βεβαιότητες της εργασιακής ζωής αλλά και της καθημερινότητας των εργαζομένων είναι ιδιαίτερα δύσκολη.
Απέναντι στην κατάσταση αυτή,ο ηγέτης οφείλει να απαντά με ψυχραιμία και να συμβάλλει στην κατανόηση και την ορθολογική αντιμετώπιση των αλλαγών αυτών, ενισχύοντας το ηθικό των εργαζομένων. Οφείλει να τους προετοιμάζει αλλά και να προωθεί την ομαλή ένταξή τους στις νέες συνθήκες εξοπλίζοντάς τους με υπομονή και αποτελεσματικά εργαλεία αντιμετώπισης των νέων καταστάσεων.
Είναι αναγκαίο να αντιμετωπίζει με δραστικό τρόπο τις αντιστάσεις στην αλλαγή χωρίς όμως να προκαλεί εντονότερες συγκρούσεις και προβλήματα από εκείνα που καλείται να αντιμετωπίσει. Το ζήτημα της διαχείρισης των αλλαγών είναι αποφασιστικής σημασίας γιατί στις μεταβατικές περιόδους πολλές φορές κρίνεται η πορεία, η εξέλιξη καθώς και η προοπτική ενός εργασιακού χώρου. Κι αυτό είναι αναγκαίο να εμπεδωθεί στη στρατηγική ενός ηγέτη αφού οι αλλαγές πολλές φορές έχουν τέτοιο χαρακτήρα λόγω “συνθηκών”, πέρα και πάνω από τη θέληση των εργαζομένων αλλά και των ηγετικών στελεχών.

29)Ρεαλιστής. Ένας ηγέτης θέτει ρεαλιστικούς στόχους και τους παρακολουθεί μέχρι την πραγμάτωσή τους. Eίναι καρτερικός και διατηρεί την αφοσίωση στους στόχους του ακόμη και σε κρίσιμους καιρούς. Mπορεί να διακρίνει τη διαφορά ανάμεσα στα πραγματικά και στα φανταστικά εμπόδια που συναντά στο δρόμο του, ενώ παράλληλα γνωρίζει τη δύναμη και των δύο ειδών εμποδίων.
Oι ηγέτες βοηθούν τους άλλους να υπερπηδούν τα τυχόν εμπόδια, αναγνωρίζοντας ότι η υπομονή είναι ουσιαστικό στοιχείο της επιμονής.Συνειδητοποιούν ότι οι προσπάθειες του παρόντος είναι σημαντικές για τα μελλοντικά επιτεύγματα και είναι πάντα πρόθυμοι να θυσιάσουν την άμεση ικανοποίηση στο βωμό των μελλοντικών κερδών.Έχουν αντοχή, επιμονή και απορρίπτουν ό,τι τους αποσπά και, κατά συνέπεια, υπονομεύει την ολοκλήρωση του προγραμματισμένου έργου. O σημερινός ηγέτης έχει μια αίσθηση «ήρεμης δύναμης».


30)Διαχειρίζεται σωστά τις αποτυχίες. (Μία δεύτερη ανάγνωση του Δαίμονα της Αποτυχίας νομίζω αρκεί ως προς αυτό)

31)ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ-έχει ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ.
Ο Πραγματικός Ηγέτης μοιράζεται την επιτυχία
Ο ηγέτης είναι φιλόδοξος και δραστήριος προκειμένου να πραγματώσει το όραμά του.Όμως ταυτόχρονα είναι και ταπεινός και γνωρίζει ότι ο δρόμος για την επιτυχία δεν είναι μοναχικός.
Πρέπει να εμπνεύσεις και άλλους με το πάθος σου και το όραμά σου, γιατί κανείς δεν μπορεί να καταφέρει κάτι σημαντικό μόνος του.Κάθε άνθρωπος που σε βοηθάει παίζει σημαντικό ρόλο στην επιτυχία και αξίζει την ευγνωμοσύνη σου. Είναι σημαντικό να έχεις κατά νου ότι στους ανθρώπους αρέσει να αναγνωρίζεται η συνεισφορά και η βοήθειά τους, όσο μικρή κι αν είναι αυτή.
32)Κρατά και φροντίζει: ΕΞΙΣΟΡΡΟΠΗΣΗ-ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ-ΑΡΜΟΝΙΑ ανάμεσα στα μέλη της ομάδας.


33)Φορέας αλλαγών.Ο ηγέτης πολλές φορές γίνεται αντιληπτός από τους «οπαδούς» ως φορέας ριζικών αλλαγών του κατεστημένου.Ο Ηγέτης δεν φοβάται την αλλαγή,την διαβλέπει,οραματίζεται το καλύτερο μέσα απο την διαφοροποίηση,Προχωρά εμπρός.


34)Μη συμβατική συμπεριφορά.Η συμπεριφορά του ηγέτη, χωρίς να είναι ιδιόρρυθμη, δεν περιορίζεται απαραίτητα στους κατεστημένους και στερεότυπους κανόνες,μπορεί να είναι ριζοσπαστική, μη συμβατική που όταν γίνεται με επιτυχία κερδίζει τον θαυμασμό.


35)Πρωτοβουλία.


36)Ο Ηγέτης φροντίζει να δημιουργούνται υψηλές προσδοκίες σχετικά με την επίλυση προβλημάτων ή την εκπλήρωση συγκεκριμένων σκοπών,δίνει κουράγιο και θάρος προς αυτή την κατεύθυνση ώστε να υλοποιηθούν οι προσδοκίες όλων.


37)Ο Ηγέτης ακούει!Είναι σημαντικό ο ηγέτης, εκτός από τα δικά του μηνύματα προς τους συνεργάτες του να αφουγκράζεται τις αγωνίες, τους προβληματισμούς, τις επιδιώξεις και τις επιθυμίες των “οπαδών” του.
Αυτό σημαίνει πως πρέπει να διαμορφώσει τους όρους μιας αμφίπλευρης και ειλικρινούς επικοινωνίας μεταξύ της ηγετικής ομάδας και των υφισταμένων με στόχο να ενισχυθεί η ανταλλαγή απόψεων, η συνεχή επικαιροποίηση της στρατηγικής και των στόχων της ομάδας, η ανοιχτή πληροφόρηση για την προοπτική και το μέλλον της ομάδας.

38)Η ικανότητα διαχείρισης των συγκρούσεων.
Ο ηγέτης είναι αναγκαίο να διαχειρίζεται με τρόπο δίκαιο, συναινετικό και αμερόληπτο τις συγκρούσεις που δημιουργούνται μεταξύ των συνεργατών του. Είναι σαφές ότι τόσο ο ανταγωνισμός όσο και η ψυχολογική πίεση που η φύση των έργων δημιουργεί στους συμμετέχοντες προκαλεί συμπεριφορές και συναισθήματα θυμού μεταξύ των συνεργατών. Αναμφίβολα ο ηγέτης έχει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση όλης αυτής της κατάστασης κι αυτό πρέπει να γίνεται χωρίς να κινδυνεύει η συνοχή της ομάδας, η αποδοτικότητά της και κυρίως η στρατηγική που ο ηγέτης έχει καθορίσει.
Η διαχείριση των συγκρούσεων και των διαφορών θα πρέπει να οδηγεί σε κοινά αποδεκτές αποφάσεις και διευθετήσεις με τρόπο που να μην κλονίζεται η αξιοπιστία και το κύρος της ηγετικής προσωπικότητας.
Η διαχείριση αυτή θα πρέπει να είναι συμβατή με το γενικότερο αξιακό σύστημα που ενστερνίστηκε η ομάδα καθώς και τη συνολικότερη κουλτούρα της ομάδας.


39)Ο Ηγέτης δείχνει Ενδιαφέρον.
Είναι δυνατόν χωρίς να ενδιαφερθείς για τους άλλους,αυτοί να ενδιαφερθούν για εσένα?Όχι φίλε-φίλη μου αναγνώστη δεν είναι.


Σημείωση:
Απαγορεύεται η μερική ή ολική ανατύπωση και διάθεση του παρόντος Βιβλίου σε τρίτους χωρίς την έγγραφη άδεια του συγγραφέα Ακριβού Γεώργιου.αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του,το σύνολο των αναρτήσεων που περιέχει την ετικέτα: (Βιβλίο 1) Ένας κόσμος γεμάτος Θέλω.

0 Σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάθε αναγνώστη δεν αποτελούν απόψεις του blog και δεν φέρουμε καμία ευθύνη για αυτά.