Ροή Ειδήσεων
Loading...



Το μυαλό του ανθρώπου ψάχνει πάντα στοιχεία από το παρελθόν για να δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται θα είναι πάντα αποτελεσματικές στο μέλλον ό,τι και να συμβεί.
Την έχει ανάγκη το κάθε άτομο,αυτού του είδους την αίσθηση ασφάλειας για κάθε είδους αποφάσεις,διότι ο ανθρώπινος νους μισεί την αβεβαιότητα!



Το παράδειγμα της γαλοπούλας:

Ας ξεκινήσουμε να ασκούμε “κριτική” στα συμπεράσματα βασισμένα εξ' ολοκλήρου στις πληροφορίες του παρελθόντος με ένα μάλλον κλασσικό παράδειγμα του διάσημου φιλόσοφου Bertrand Russell, αυτό της γαλοπούλας.
Δοκιμάστε λοιπόν για μια στιγμή να έρθετε στην θέση της γαλοπούλας.
Το συγκεκριμένο άτυχο πουλερικό το ταΐζουν κάθε μέρα επί έναν χρόνο μέχρι τελικά που την παραμονή των Χριστουγέννων σταματάει αυτή η γενναιοδωρία των ανθρώπων απέναντι της.
Σε λίγες στιγμές βρίσκεται στο ψυγείο κάποιου χασάπικου ενώ στην κουζίνα του απέναντι σπιτιού βράζεται ήδη η γέμιση που θα την συνοδεύσει στο βραδινό ρεβεγιόν.
Φανταστείτε λοιπόν τα συμπεράσματα που θα έβγαζε μια ορθολογική γαλοπούλα αν ανέλυε το πρόσφατο αλλά και μακρινότερο παρελθόν.
Έχοντας καταγράψει ότι κάθε μέρα όλο το χρόνο κάποιος εκπρόσωπος του ανθρώπινου είδους την τροφοδοτεί με τροφή, προφανώς θα κατέληγε στο συμπέρασμα ότι ο άνθρωπος είναι ένα ακίνδυνο για αυτήν ον, που νοιάζεται για το καλό της.
Το μέλλον της προφανώς θα φαινόταν λαμπρό. Μάλιστα αξίζει να παρατηρήσουμε ότι το επίπεδο εμπιστοσύνης της προφανώς και αυξάνει κάθε μέρα που περνάει ενώ κορυφώνεται ακριβώς στην ημέρα εκείνη που έρχεται το μοιραίο.
Ένα μεγάλο αναπάντεχο για αυτήν γεγονός κάνει την εμφάνιση του ακριβώς την στιγμή εκείνη που η εμπιστοσύνη της στον άνθρωπο είχε φτάσει στον μέγιστο δυνατό βαθμό λόγω της μεγιστοποίησης του αριθμού των παρατηρήσεων από το παρελθόν.

Είναι φανερό λοιπόν χωρίς να δώσουμε περισσότερες εξηγήσεις ότι:
Το παρελθόν μπορεί να προσφέρει χρήσιμα στοιχεία,στα οποία όμως πάντα θα περιλαμβάνεται μια δόση ανακρίβειας ως προς το πόσο ικανά είναι να μας οδηγήσουν σε ασφαλή συμπεράσματα για το μέλλον.
Είναι σχεδόν απαραίτητο να μην βασιζόμαστε πάντα στην εμπειρία μας και μόνο,αν δεν αξιολογούμε “δυναμικά” τις συνθήκες που επικρατούν.

Αν βασιζόμαστε αποκλειστικά και μόνο στην “στατιστική πιθανότητα” της εμπειρίας του παρελθόντος μπορεί να βρεθούμε σε απρόοπτες εκπλήξεις και να καταλήξουμε σαν τη γαλοπούλα!

Σημείωση:
Απαγορεύεται η μερική ή ολική ανατύπωση και διάθεση του παρόντος Βιβλίου σε τρίτους χωρίς την έγγραφη άδεια του συγγραφέα Ακριβού Γεώργιου.αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του,το σύνολο των αναρτήσεων που περιέχει την ετικέτα: (Βιβλίο 1) Ένας κόσμος γεμάτος Θέλω.

0 Σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάθε αναγνώστη δεν αποτελούν απόψεις του blog και δεν φέρουμε καμία ευθύνη για αυτά.