Ροή Ειδήσεων
Loading...


ΚΕΦΑΛΑΙΟ 12 ΜΗ ΛΟΓΟΜΑΧΕΙΣ-ΜΗΝ ΤΟ ΛΕΣ ΠΟΤΕ!


Να αποφεύγεις πάντα τις εντάσεις και την οξύτητα όταν συζητάς.Αν και μέσα σου η παρόρμηση για νίκη στο πεδίο της μάχης είναι έμφυτη κατάλαβε ότι η επικοινωνία δεν είναι Πεδίο Μάχης.
Δεν μπορείς να βγείς νικητής από μία συζήτηση διότι εάν χάσεις θα υποβαθμιστείς,αν κερδίσεις,αν θριαμβεύσεις απέναντι στους άλλους θα έχεις καταργήσει το ΕΓΩ τους,θα έχεις ισοπεδώσει την υπερηφάνεια και την επιθυμία τους για σπουδαιότητα,θα αισθάνονται ασήμαντοι και θα σε μισήσουν!
Αν πείσεις κάποιον χωρίς να το θέλει,θα κρατήσει τη δική του “γνώμη”,ανεξάρτητα απο τη λογική συνήθως.
Ορθά παρατηρεί ο Βενιαμίν Φραγκλίνος: Αν αντιλέγεις και πικραίνεις τον άλλο και τον διαψεύδεις,ίσως καταφέρεις μερικές φορές να σημειώσεις κάποια επιτυχία,η νίκη σου θα είναι όμως χωρίς αξία,επειδή ποτέ δεν θα κερδίσεις την αποδοχή του αντιπάλου σου.
Τι προτιμάς μία νοητική νίκη εις βάρος του άλλου ή μία ευμενή αποδοχή του?Είναι σχεδόν αδύνατο να έχεις και τα δύο “εξυπνάκια”(έτσι θα χαρακτηριστείς),άσχετα από το εάν έχεις δίκιο ή όχι!
Δεν έχει νόημα να χάνουμε χρόνο σε διενέξεις,όταν μπορούμε να αξιοποιήσουμε άλλες δυνατότητές μας,είναι ενεργοβόρο και χρονοβόρο το λεκτικό πεδίο διαμάχης,τέτοιο που ακόμα και όσοι μείνουν “ζωντανοί”,δεν θα έχουν πετύχει τίποτα δυστυχώς,μόνο λίγους εχθρούς παραπάνω θα κερδίσουν...

Όπως και πριν είδαμε ΜΗ ΛΕΣ ΠΟΤΕ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΝ: ΕΧΕΙΣ ΑΔΙΚΟ.Όταν κάτι θέλεις να του πεις μην διδάσκεις σαν να είναι μαθητής,τα άγνωστα για ξεχασμένα να του τα θυμίζεις,αν θέλεις να αποδείξεις ότι έχεις δίκιο κάντο πολύ διακριτικά και επιδέξια...

Μην υποτιμάς το διανοητικό επίπεδο κάποιου,όταν θα το καταλάβει θα γίνει “πυρ και μανία”,θα προσβάλεις το ΕΓΩ του,την υπερηφάνεια του,τον καταργείς σαν άνθρωπο χωρίς να το καταλάβεις.

Μπορεί να έχω άδικο,δεν είμαι σίγουρος αν έτσι έιναι ή κατι μου διαφεύγει αλλά νομίζω ότι συμβαίνει και αυτό(επιχείρημα εδώ)-Κάπως έτσι είναι ο σωστός χειρισμός απέναντι στο συνομιλητή όταν νομίζουμε ότι έχει άδικο-Προσοχή,ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ αλλά πιθανόν να μην έχει άδικο!Μην σας διαφεύγει η περίπτωση όπου εσείς έχετε άδικο αλλά έχετε πέσει στην παγίδα να υποστηρίξετε το αντίθετο,συμβαίνει ποιό συχνά απο ότι πιστεύετε.

Εάν λογομαχείς με ένα βλάκα, καλό είναι να αναρωτηθείς μήπως και εκείνος κάνει το ίδιο,γιατί σίγουρα το ότι λογομαχείς δεν δείχνει έξυπνο άνθρωπο!

Ακόμα και στην περίπτωση που ο ένας είναι έξυπνος στην λογομαχία θα καταλήξει χαζός...
Πολύ σωστά αναφέρει ο Αλέξανδρος Δουμάς:Μη λογομαχείτε ποτέ, δεν πρόκειται να πείσετε κανέναν.Οι γνώμες είναι σαν τις πρόκες:
όσο πιο πολύ τις χτυπάμε, τόσο πιο βαθιά μπαίνουν.

Είναι προφανές ότι είναι Ηλίθιος αυτός που νομίζει ότι τα ξέρει όλα,αλλά αυτός που προσπαθεί να αποδείξει ότι δεν είναι έτσι σε έναν τέτοιο άνθρωπο,πόσο έξυπνος μπορεί να είναι?
Υπάρχουν περιπτώσεις που εάν ηθελημένα αποφύγουμε τη λογομαχία και τη διαφωνία στην περίπτωση που γνωρίζουμε ότι ο συνομιλητής κάνει λάθος,το κέρδος να είναι πολύ μεγαλύτερο από την ενεργοβόρα και χρονοβόρα διαδικασία των επιχειρημάτων και των αποδείξεων προς το αντίθετο.
Έχει ενδιαφέρον η άποψη του Βενιαμίν Ντισραέλι: Εάν θέλετε να κατακτήσετε έναν άνθρωπο, τότε επιτρέψτε του να σας κερδίσει σε κάποια λογομαχία. (1804-1881, Άγγλος πρωθυπουργός).

Δεν έχει νόημα να επεκταθούμε άλλο στο θέμα,έχουμε ήδη κάνει αρκετές αναλύσεις και σε άλλα σημεία του βιβλίου που δείχνουν αυτά που είπαμε εδώ.


Σημείωση:
Απαγορεύεται η μερική ή ολική ανατύπωση και διάθεση του παρόντος Βιβλίου σε τρίτους χωρίς την έγγραφη άδεια του συγγραφέα Ακριβού Γεώργιου.αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του,το σύνολο των αναρτήσεων που περιέχει την ετικέτα: (Βιβλίο 1) Ένας κόσμος γεμάτος Θέλω.

0 Σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάθε αναγνώστη δεν αποτελούν απόψεις του blog και δεν φέρουμε καμία ευθύνη για αυτά.