Ροή Ειδήσεων
Loading...


ΚΕΦΑΛΑΙΟ 13 ΠΑΡΑΔΕΞΟΥ ΤΟ ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΑΔΙΚΟ


Είναι φυσιολογική η ανθρώπινη τάση να υποστηρίζει το ΕΓΩ ακόμα και όταν αυτό είναι άδικο ή παράλογο.Ειδικά στην επικοινωνία είναι πολύ δύσκολο κάποιος να παραδεχτεί ότι έσφαλε,γιατί αμέσως καταργεί τον νοητικό του κόσμο,τον εαυτό του κατ' επέκταση.Πολλές φορές ενώ καταλαβαίνουμε ότι δεν έχει νόημα να στηρίξουμε πλέον μία άποψη,ή μία κακή συνήθειά μας,ή μία λανθασμένη μεθοδολογία κ.ο.κ αδυνατώντας να υπερβούμε το ΕΓΩ μέσα από τη λογική καταλήγουμε σε μία ανόητη εμμονή άνευ ουσίας.
Πόσες φορές είδατε κάποιον να προσπαθεί σχεδόν σαν μανιακός,ή με εμμονή να στηρίζει το παράλογο απέναντι στο προφανές?
Νομίζω όχι λίγες...Ο Ξεροκέφαλος άνθρωπος,με πείσμα παραμένει αμετακίνητος στην άποψή του όποια και αν είναι αυτή,ανεξάρτητα απο το αν είναι σωστή.
Επιμένει σε βαθμό βλακείας!Θα θέλατε να σχηματιστεί αυτή η εικόνα για εσάς?Ενός βλάκα που δεν ακούει τίποτα και κανένας όταν κάτι πιστεύει ή νομίζει?Είμαι σχεδόν βέβαιος πως όχι.
ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΑΔΙΚΟ και πλέον το γνωρίζεις καλά θα κάνεις να το παραδεχτείς ψύχραιμα σώζοντας την “παρτίδα”.
Η παραδοχή του λάθους δείχνει ανώτερο,ευέλικτο και έξυπνο άνθρωπο.Είναι πολύ εύκολο να πεί κάποιος π.χ. Δεν το είδα από αυτή την πλευρά,νομίζω ότι έχεις δίκιο δείχνοντας ότι εκτός από έξυπνος είναι και ένας καλός ακροατής που αξίζει να συνομιλεί κανείς μαζί του!
Διότι κανείς δεν θέλει να συνομιλεί,να αλληλεπιδρά με άκαμπτους ανθρώπους που έχουν εμμονές,με μανιακούς που το ΟΧΙ είναι μονολεκτική απάντηση σε όλους και όλα.
Με ανθρώπους που κάθε στιγμή διακόπτουν για να επιβάλλουν τη δική τους άποψη με “τσαμπουκά” υψώνοντας τη φωνή τους.
Δεν θέλει κανείς να μιλά με αυτούς που όλη την ώρα λένε ΕΧΕΙΣ ΑΔΙΚΟ.Αν και προσωπικά γνωρίζω τέτοια άτομα που σιγά σιγά βελτιώθηκαν αρκετά αλλά χρειάστηκε μεγάλη υπομονή μαζί τους.
Αυτός που θα παραδεχτεί το ΑΔΙΚΟ όταν υπάρχει και ειδικότερα όταν λέει ΕΧΩ ΑΔΙΚΟ δηλώνει ηθική αρετή η οποία υπερβένει και τον ίδιο του τον εαυτό,κι αφού όλοι αγαπούν το ΔΙΚΑΙΟ και το ΣΩΣΤΟ πως να μην συμπαθήσεις και να μην αγαπήσεις έναν άνθρωπο που είναι έτοιμος να παραδεχτεί τα σφάλματά του,έναν άνθρωπο που δεν “το παίζει” παντογνώστης και πολύξερος για όλα και όλους.

Θέλει αναβαθμισμένο ΕΓΩ και ΘΥΜΙΚΟ η καλή επικοινωνία,η ορθή στάση απέναντι στα πράγματα.Θέλει ευελιξία σκέψης το καλλιεργημένο άτομο,σε τέτοιο βαθμό που όταν και όπου πρέπει να κάνει την υπέρβαση εαυτού.
Αλληλεπιδρώ σημαίνει ακούω και απαντάω,όταν όμως απαντώ με θάρρος και ειλικρίνεια σε αυτά που ακούω,αναγνωρίζοντας το σωστό και το λάθος,το δίκαιο και το άδικο,όταν είμαι σε θέση να κάνω αυτοκριτική λαμβάνοντας τα λογικά ερεθίσματα από το περιβάλλον,τότε μπορώ να επικοινωνήσω.
Είναι πολύ εύκολο να αποδεχτεί κάποιος τη δική μας άποψη όταν γνωρίζει ότι δεν είναι προιόν ΕΓΩΙΣΜΟΥ αλλά λογικής και ηθικής.
ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΙ ΤΟ ΛΑΘΟΣ,ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΙ ΟΤΙ ΕΧΩ ΑΔΙΚΟ δεν σημαίνει κατωτερότητα,κατωτερότητα είναι να έχεις ΚΑΧΕΚΤΙΚΟ ΕΓΩ(όπως είδαμε).
Η Μισαλλοδοξία,η αδιαλλαξία όπως είδαμε και παραπάνω είναι δαίμονες της σκέψης και του μυαλού που μόνο ζημία επιφέρουν.
Ορθά παρατηρεί ο Alfred Adler: Η υπερβολική ευθιξία είναι έκφραση ενός αισθήματος κατωτερότητας. (1870-1937, Αυστριακός ψυχίατρος)
Ο Διαλλακτικός άνθρωπος με ανοιχτό μυαλό όταν θα ΠΑΡΑΔΕΧΤΕΙ ήρεμα ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΑΔΙΚΟ δίνει “χώρο στο ΕΓΩ” των συνομιλητών και απελευθερώνει τον εαυτό του από τα δεσμά του παραλογισμού.Κερδίζει ευκολότερα το σεβασμό των άλλων με αποτέλεσμα να μην μας ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ!
Διότι πως να κατηγορήσουμε αυτόν που ήδη παραδέχτηκε το λάθος,την “ενοχή”?Δεν το κάνουμε και μάλιστα δείχνουμε πολύ μεγάλη συμπόνοια και επιείκεια στις περισσότερες περιπτώσεις.
Πολύ εύστοχα ο Αλμπέρ Καμύ αναφέρει: Η ανάγκη να έχεις πάντα δίκιο, είναι σφραγίδα ενός χυδαίου πνεύματος.

Μετά την ΠΑΡΑΔΟΧΗ γεννιέται μία ικανοποίηση που διαλύει την επιφυλακτικότητα,έτσι ώστε όταν υπήρχε ένα πρόβλημα λόγω του ΛΑΘΟΥΣ(ΑΔΙΚΟ) να λύνεται πολύ ευκολότερα και συγκαταβατικά απο όλες τις πλευρές.

Σημείωση:

Απαγορεύεται η μερική ή ολική ανατύπωση και διάθεση του παρόντος Βιβλίου σε τρίτους χωρίς την έγγραφη άδεια του συγγραφέα Ακριβού Γεώργιου.αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του,το σύνολο των αναρτήσεων που περιέχει την ετικέτα: (Βιβλίο 1) Ένας κόσμος γεμάτος Θέλω.


0 Σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάθε αναγνώστη δεν αποτελούν απόψεις του blog και δεν φέρουμε καμία ευθύνη για αυτά.