Ροή Ειδήσεων
Loading...


ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ-ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΝΟΥ.

Δεν είναι ο δυνατότερος αυτός που θα επιβιώσει αλλά αυτός που θα προσαρμοστεί στις περιστάσεις και θα αναπροσαρμοστεί όταν οι περιστάσεις αλλάξουν.
Ισοπεδωτικά αναφέρει ο Gustave Le Bon:«Επαναστατείς ή προσαρμόζεσαι: δεν υπάρχει άλλη επιλογή στη ζωή»υπερτονίζοντας τη σημασία της λέξης.

Ας δώσω αρχικά τον “δικό μου” ορισμό πριν προχωρήσουμε:
Προσαρμοστικότητα είναι ο τρόπος και ο βαθμός ικανότητας αντιμετώπισης,της μετάβασης από μία ευνοική,είτε ουδέτερη κατάσταση(περίσταση),συγκυρία σε μία δυσμενή κατάσταση(περίσταση),συγκυρία, ώστε να ανταπεξέλθουμε χωρίς να υπάρξουν απώλειες,είτε να υποστούμε τις μικρότερες δυνατόν απώλειες(υλικές και ψυχικές) στις νέες συνθήκες(παραμέτρους) που παρουσιάστηκαν,αν είναι εφικτό σύμφωνα με τους νόμους της φύσης και της λογικής.
Είναι ο τρόπος και ο βαθμός ικανότητας να αξιολογούμε όσο το δυνατόν καλύτερα,που είμαστε,με ποιούς είμαστε,σε ποιά χρονική στιγμή είμαστε,πώς είμαστε “ψυχολογικά” κατανοώντας το πλαίσιο μέσα στο οποίο είμαστε,ώστε να αλληλεπιδρούμε με το βέλτιστο τρόπο,σε κάθε μετάβαση απο τη μία περιστάση σε άλλη,από τον ένα “τόπο”(χώρο)σε άλλο,από τον ένα άνθρωπο στον άλλο,από τη μία ομάδα ανθρώπων σε άλλη,από τη μία ψυχολογική κατάσταση στην άλλη κ.ο.κ


Άτομα με ισχυρές ικανότητες προσαρμοστικότητας, επωφελούνται μεταξύ άλλων και από τα ακόλουθα:
  1. Η περίοδος αμηχανίας και απραξίας μετά από μια κρίση είναι παροδική και μικρής διάρκειας,αντιδρούν γρηγορότερα και έχουν τη δυνατότητα να αποδεχθούν πιό εύκολα και γρήγορα την πραγματικότητα.
  2. Διατηρούν μια αισιόδοξη προσέγγιση ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές,είναι άτομα με αυτοπεποίθηση.
  3. Πιστεύουν συνεχώς ότι θα καταφέρουν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες αλλά ταυτόχρονα ενεργούν με φαντασία,δημιουργικά και ευέλικτα, χωρίς να παραβιάζουν τις βασικές τους αρχές και τη λογική,για να φτάσουν εκεί που θέλουν.
  4. Θεωρούν κάθε δυσκολία ως μια ευκαιρία μάθησης,αντέχουν στις αποτυχίες.(Διάβασε ξανά το Δαίμονα της αποτυχίας στην Εισαγωγή)
  5. Ακόμα και στις δυσκολότερες καταστάσεις, προσπαθούν να αναγνωρίζουν τα θετικά σημεία,μετατρέποντας την κατάσταση σε ωφέλιμη!
  6. Συγχωρούν ευκολότερα, γυρίζουν σελίδα πιο γρήγορα και χαρακτηρίζονται από ισχυρές δυνατότητες συναισθηματικής επανόδου,επανάκαμψης.
  7. Διατηρούν μια καλή ψυχολογική λειτουργία και σωματική ευεξία παρά τα συναισθήματα λύπης, απελπισίας, ψυχικής καταπόνησης που τους κατακλύζουν και τα οποία αντιμετωπίζουν με ψυχραιμία.
  8. Προστατεύονται περισσότερο από την κατάθλιψη, τις αγχώδεις διαταραχές, το μετατραυματικό σύνδρομο του στρες και ταυτόχρονα στηρίζουν τα υπόλοιπα άτομα της οικογένειας ή το περιβάλλον τους.
Άτομα που έχουν λιγότερες ικανότητες προσαρμοστικότητας και ευελιξίας, έχουν συχνότερα τα ακόλουθα προβλήματα:
(σε παρένθεση η προτροπή,λύση)
  1. Δυσκολεύονται περισσότερο να ξεπεράσουν μια δυσκολία(αντιξοότητα). (Πάλεψέ το!)
  2. Θεωρούν τους εαυτούς τους ως θύματα καταστάσεων και ανθρώπων.(Μην διακαιολογείσαι συνεχώς!).
  3. Η “πίεση” αποδιοργανώνει και αποδυναμώνει ευκολότερα την αποτελεσματικότητα σκέψης τους.(Σκέψου!)
  4. Κινδυνεύουν περισσότερο από προβλήματα ψυχικής υγείας.(Μην αγχώνεσαι,λειτούργησε λογικά)
  5. Οι δυνατότητες επανάκαμψης τους μετά από τραυματικές εμπειρίες είναι λιγότερες.(Άντεξε,μην είσαι δειλός!)
  6. Η αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση τους, είναι πιο αδύναμες.(Θίξαμε το θέμα ήδη)
Υπάρχουν μερικές βασικές αρχές που βοηθούν στην ενδυνάμωση,βελτίωση της προσαρμοστικότητας των ανθρώπων.
Οδηγός βελτίωσης Βήμα 2ο(Το βήμα πρώτο έγινε εντοπίζοντας πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα).
Αποδοχή
Ζωή χωρίς δυσκολίες δεν γίνεται. Ο κάθε άνθρωπος θα έχει κατά τη διάρκεια της ζωής του, το δικό του μερίδιο ψυχικής και σωματικής καταπόνησης.
Πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για τις δυσκολίες στη ζωή. Αποδεχτείτε ότι θα συμβούν.Τα πράγματα συχνά δεν γίνονται όπως τα περιμένουμε ή τα προγραμματίζουμε. Να αναμένετε τις αλλαγές, τις τροποποιήσεις, την αβεβαιότητα. Όταν θα έλθουν, ενεργοποιείστε τις δυνάμεις σας για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση τους.
Το ότι γνωρίζετε ότι θα υπάρξουν δυσκολίες και αβεβαιότητα του μέλλοντος, σας καθιστά πιο ήρεμους και έτοιμους.
Αισιοδοξία και ψυχραιμία
Μπροστά σε οποιαδήποτε δυσκολία, διατηρείτε την ψυχραιμία σας και παραμένετε αισιόδοξοι. Τα γεγονότα δεν αλλάζουν. Σημασία έχει με ποιο τρόπο εσείς θα διαχειριστείτε μια κρίση που αντιμετωπίζετε.
Η ψυχραιμία, η αισιοδοξία και η καλή διάθεση, σας βοηθούν να λαμβάνετε καλύτερες, ορθότερες αποφάσεις.
Δράση-Ενεργείστε με πλάνο.
Τα προβλήματα συνήθως δεν φεύγουν μόνα τους. Αγνοώντας ή παραμελώντας τα, πιθανόν να τα επιδεινώνετε. Μη φοβάστε να ζητάτε βοήθεια.Αναλύετε μια πρόκληση, προγραμματίζετε με προσοχή τις δράσεις σας και προχωρείτε γνωρίζοντας ότι συχνά ο δρόμος δεν είναι εύκολος.
Η προσαρμογή δεν πρέπει να παραβιάζει τις αρχές σας. Για αυτό η προετοιμασία για την αντιμετώπιση των δυσκολιών και ο σχεδιασμός εναλλακτικών προσεγγίσεων ή λύσεων, είναι χαρακτηριστικά προσαρμοστικότητας που πρέπει να καλλιεργείτε.
Μαθαίνετε συνεχώς από τις εμπειρίες σας.
Όσο πιο έμπειροι είστε, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να αντιμετωπίσετε ευφάνταστα, ευέλικτα και αποτελεσματικά μια νέα πρόκληση. Για αυτό, κάθε μέρα προσπαθείτε να μαθαίνετε καλά και να εφαρμόζετε τα διδάγματα που σας προσφέρει η ζωή.
Η ζωή είναι ένα μεγάλο, συνεχές σχολείο. Μην αφήνετε τις εμπειρίες σας, να περνούν χωρίς να να μαθαίνετε από αυτές. Μην ξεχνάτε τα διδάγματα που κερδίσατε από τις δικές σας εμπειρίες. Η προσαρμοστικότητα σας, έχει μόνο να κερδίζει από αυτά.
Αυτεπίγνωση.
Μαζί με αυτά που μαθαίνετε για τους ανθρώπους, την κοινωνία και τις αλληλεπιδράσεις τους, μη σταματάτε ποτέ να αναλύετε τον εαυτό σας και μαθαίνετε όσο το δυνατό περισσότερα για εσάς τους ίδιους. Η αυτογνωσία, η μάθηση του δικού σας εαυτού, δεν πρέπει να σταματά ποτέ.
Αναγνωρίζετε με ειλικρίνεια τα αδύνατα και δυνατά σημεία (δες ξανά στην ανάλυση SWOT ) του χαρακτήρα σας, του εαυτού σας.Μην υπερτιμάτε τα αδύνατα σημεία σας. Γνωρίζοντας τα ισχυρά σας σημεία, μπορείτε να εστιαστείτε στα αδύνατα σας και να προσπαθείτε διαχρονικά να τα βελτιώνετε. Η προετοιμασία αυτή θα ανεβάζει σε υψηλά επίπεδα την προσαρμοστικότητα και αποτελεσματικότητά σας.
Φροντίζετε τη σωματική σας υγεία
Η σωματική υγεία, η ευεξία, η προσαρμοστικότητα είναι αλληλένδετες. Όσο πιο καλά είστε σωματικά, τόσο πιο έτοιμοι θα είστε ψυχικά και διανοητικά, να αντιμετωπίσετε μια νέα πρόκληση.Η υγιεινή διατροφή, ο καλός ύπνος, η τακτική σωματική άσκηση, η αποφυγή τοξικών συνηθειών όπως το κάπνισμα ή η αλόγιστη κατανάλωση αλκοόλ, είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την καλή κατάσταση της σωματικής σας υγείας.(Χμ...για ποιόν χτυπά η καμπάνα?Για μένα μάλλον που καπνίζω και γενικά κάνω ότι να 'ναι σχετικά με την υγεία!)
Βλέπεις μόνο το δένδρο? Μήπως δεν πρόσεξες ότι γύρω γύρω υπάρχει δάσος?Διατηρείτε τη συνολική εικόνα μια κατάστασης που αντιμετωπίζετε.Η ολοκληρωμένη προσέγγιση, δίνει τις ορθές διαστάσεις στα προβλήματα.

Μην αφήνετε τις αρνητικές σκέψεις, να σας παρασύραν σε ένα φαύλο κύκλο θλίψης και απραξίας.
Πάρτε πρωτοβουλίες και οδηγείστε με ευελιξία και ανθεκτικότητα τον εαυτό σας διαμέσου των δύσκολων καταστάσεων.Η προσαρμοστικότητα είναι μια ικανότητα απαραίτητη για επιτυχίες. Ανεξάρτητα από το πόσο δυνατοί ή αδύνατοι είστε σε αυτή, υπάρχουν τρόποι για να την καλλιεργείτε και να την αναπτύσσετε περισσότερο όπως είδαμε. Χρησιμοποιώντας τη σωστά, δεν έχετε παρά να κερδίζετε.
Επικοινωνιακή Προσαρμοστικότητα.
Ως ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ ορίζω:την ικανότητα ενός ατόμου να συναισθάνεται(ταυτίζεται) και να κατανοεί τη συμπεριφορά και τα ψυχολογικά αλλά και υλικά κίνητρα ενός άλλου ή μίας ομάδας άλλων ατόμων,εφ' όσον αρχικά κατανοήσει το δικό του ψυχολογικό κόσμο ώστε να μπορεί να εναρμονίσει,είτε να ταυτίσει,είτε να συνταιριάξει τα δικά του συναισθήματα-συμπεριφορές με τα συναισθήματα-συμπεριφορές των άλλων.
(Σημείωση:Θα είναι σχεδόν αδύνατο,δίχως αυτεπίγνωση και αυτοέλεγχο,χωρίς μία ανεπτυγμένη συναισθηματική νοημοσύνη να υπάρξει ικανοποιητική ενσυναίσθηση όπως την ορίσαμε).
Ως Επικοινωνιακή Προσαρμοστικότητα ορίζω:την ικανότητα ενός ανθρώπου δια μέσου της ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗΣ,να επικοινωνεί,να αλληλεπιδρά με τους άλλους και να προσαρμόζεται αναλόγως του ποιός είναι ο άλλος? ή ποιοί είναι οι άλλοι? κατά τρόπο ωφέλιμο και παραγωγικό για όλους.

Αφού: «Επικοινωνία είναι η διαδικασία μετάδοσης εννοιών-μυνημάτων-νοήματος-γνώσης κ.ο.κ από έναν άτομο (πομπό) προς κάποιο άλλο άτομο (δέκτη)» (όπως είδαμε στην ΕΙΣΑΓΩΓΗ),λέγοντας Επικοινωνιακή Προσαρμοστικότητα,εννοώ την ικανότητα προσαρμογής μας στα ιδιαίτερα συναισθηματικά-ψυχολογικά χαρακτηριστικά των άλλων,έτσι ώστε να ΕΚΠΕΜΠΟΥΜΕ με διαφορετικό(πιθανότατα)τρόπο για τον κάθε ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΔΕΚΤΗ κάνοντας την “κουβέντα μας” ωφέλιμη και παραγωγική για όλους.
Δεν είναι απαραίτητο το μύνημα που “μεταδίδουμε” σε κάποιον,να γίνει αντιληπτό,οπότε πρέπει να επικοινωνούμε εξετάζοντας κάθε περίπτωση διαφορετικά.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ? Να είστε διαλλακτικοί,συγκαταβατικοί αποφεύγοντας την αδιαλλαξία και πάνω από όλα?ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ-ΕΥΕΛΙΞΙΑ σε Αξιολογώντας προσεκτικά τα πρόσωπα,πράγματα,καταστάσεις,απόψεις και ιδέες κατά τη μετάβαση “από το ένα στο άλλο”.

Το Μοντέλο της Κιούμπλερ-Ρος

Επειδή κάποιες στιγμές η κατάσταση είναι τόσο δύσκολή που πιθανόν δεν υπάρχει λύση ή τα περιθώρια αντίδρασης είναι πολύ λίγα,θα κάνω μία σύντομη αναφορά στο ψυχολογικό “γίγνεσθαι” που θα βιώσετε...έτσι ώστε ο αναγνώστης να γνωρίζει τι ψυχολογικά στάδια θα χρειαστεί να ξεπεράσει ως την αποδοχή και να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα.
Η  (Elisabeth Kübler-Ross) περιέγραψε πέντε φάσεις, από τις οποίες περνάει ο άνθρωπος για να αποδεχτεί τελικά τον θάνατο. Ένας ασθενής με μια θανατηφόρα ή μη ιάσιμη ασθένεια λέγεται ότι περνάει από αυτές τις φάσεις.
Αυτό το μοντέλο πρωτοεμφανίσθηκε στο βιβλίο της Ελίζαμπεθ Κιούμπλερ-Ρος "On Death and Dying" ("Περί θανάτου και του να πεθαίνεις") το 1969 και αυτές οι φάσεις γίνανε γνωστές ως: "Τα πέντε στάδια του πένθους".
Απαρίθμηση Σταδίων:
Άρνηση: "Αποκλείεται, δεν μπορεί να συμβαίνει σε εμένα!"
Θυμός: "Είναι άδικο, γιατί σε εμένα; Δεν έχω ζήσει τίποτα" ή "Είμαι πολύ μικρός/μικρή γιατί μου το κάνεις αυτό;" (Εδώ είτε αναφέρεται στον Θεό, στον εαυτό του, είτε σε οποιονδήποτε θεωρεί υπεύθυνο για την κατάστασή του/της)
Διαπραγμάτευση: "Τουλάχιστον άσε με να δω τα παιδιά μου να μεγαλώνουν" ή "Θα είμαι καλύτερος, θα αλλάξω, απλώς άσε με να ζήσω λίγο παραπάνω."
Κατάθλιψη: "Είμαι τόσο λυπημένος, γιατί να προσπαθήσω να κάνω οτιδήποτε;" ή "Δεν έχω ελπίδες, απλώς θα περιμένω να πεθάνω"
Αποδοχή: "Εντάξει όλα θα πάνε καλά"


Tα βήματα αυτά δεν έρχονται απαραιτήτως στη σειρά που σημειώνεται ανωτέρω, ούτε βιώνονται όλα τα βήματα από όλους τους ασθενείς. Σε κάθε περίπτωση όμως, θα περάσουν τουλάχιστον δύο από αυτά τα στάδια. Αυτό το πρότυπο λειτουργεί (τροποποιημένο ίσως) και σε άλλες περιστάσεις που δεν εμπίπτουν απαραιτήτως στην κατηγορία «θλίψη». π.χ. σε οποιαδήποτε σημαντική προσωπική αλλαγή όπως η απώλεια περιουσίας,εργασίας κ.ο.κ
Κατά τη γνώμη μου σε τέτοιες καταστάσεις ωφέλιμο είναι να λειτουργήσουμε μόνο στο πλαίσιο των Σταδίων Διαπραγμάτευση,Αποδοχή!Αφού γρήγορα αποδεχθούμε την νέα πραγματικότητα να Διαπραγματευτούμε τις λογικές και πιθανές λύσεις,εάν αυτές υπάρχουν...
Φυσικά αυτό απαιτεί ψυχραιμία και ικανότητες υψηλής προσαρμοστικότητας.
Κλείσαμε λοιπόν το θέμα Προσαρμοστικότητα με κάποια επάρκεια,δεν νομίζω ότι ωφελεί να πω κάτι περισσότερο για το θέμα προς το παρόν.


Ζεσταίνοντας την μηχανή!Προετοίμασε το Νου...

Χειμώνας και το θερμόμετρο δείχνει κοντά στο μηδέν,η μέρα σου έχεις ξεκινήσει και πηγαίνεις να πάρεις το μεταχειρισμένο αυτοκίνητό σου να πας στη δουλειά.
Ανοίγεις την πόρτα μπαίνεις μέσα και τα τζάμια είναι “θολά” απο το κρύο και την υγρασία,η θερμοκρασία στο εσωτερικό είναι και αυτή αρκετά πεσμένη.
Παρ' όλα αυτά βάζεις εμπρός και φεύγεις αμέσως για να προλάβεις έγκαιρα να είσαι στη δουλειά σου!
Τι συνήθεια κι αυτή να γίνονται όλα με την πρακτική της “τελευταίας στιγμής”,βιαστικά και υπό πίεση...

ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 1 Όλα πήγαν “ρολόι” έφτασες έγκαιρα στην εργασία σου.

ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 2 Επειδή δεν είχες καλή ορατότητα,τράκαρες!

Υποπερίπτωση 1 ήταν ατύχημα(υλικές ζημίες),
Υποπερίπτωση 2 ήταν δυστύχημα(απώλειες ζωής).

ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 3 Το αμάξι έμεινε στο δρόμο.

Οπότε δεν ξεκινάμε με εντελώς κρύα μηχανή.Ακόμα και στην περίπτωση 2 τα τζάμια θα είχαν ξεθολώσει μέχρι να ζεσταθεί η μηχανή!

Ας ξαναδούμε λοιπόν τη φράση “Μπές στο ψητό,αμέσως” που λέμε όταν κάτι θέλουμε από κάποιον άλλο...

Είναι βασικό στοιχείο των συναλλαγών ο παράγοντας εμπιστοσύνη,όταν εδραιωθεί εμπιστοσύνη(όταν ζεσταθεί η μηχανή)τα πράγματα τρέχουν αβίαστα και “χαλαρά”(αλλιώς θα μείνουν στου δρόμου τα μισά όπως το αυτοκίνητο πριν).
Συνεπώς όπως ο ποδοσφαιριστής,ο αθλητής κάνει ζέσταμα προτού ξεκινήσει,έτσι και εμείς πρέπει να “ζεστάνουμε” κάπως τον άλλο,προετοιμάζοντας το Νου του προς μία πιό ουδέτερη φάση και σταδιακά προς μία ποιό δεκτική προδιάθεση.
Πρέπει προτού προβάλλουμε την απαίτησή μας,το τι θέλουμε στον άλλο,να γνωρίζουμε σε ποιόν απευθυνόμαστε,την οικονομική κατάστασή του,τη μόρφωσή του,τις απόψεις και τις πεποιθήσεις του,την ηλικία του,το επάγγελμά του,την οικογεναιακή του κατάσταση,τις ιδιοτροπίες και ιδιομορφίες του κ.ο.κ έτσι ώστε να ΣΤΡΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΚΑΤΑΛΗΛΑ.
Είναι προτιμότερο να μιλήσουμε κάνοντας χρήση των όσων μάθαμε στα Κεφάλαια 1 εώς 7 και προσαρμόζοντας καλά την επικοινωνιακή “ατμόσφαιρα”,το κλίμα ώστε να γίνει “θερμότερο” και φιλικότερο.

Προτού μπείς στο ψητό πρέπει να έχεις ζεστάνει το φούρνο για να ψήσεις!Προτού ξεκινήσεις πρέπει να ζεστάνεις τη “μηχανή”.
Άναψε το τζάκι κάτσε δίπλα αναπαυτικά,σε μία απόσταση που δεν θα καείς αλλά και δεν θα κρυώσεις μετά όλα θα γίνουν από μόνα τους αν δώσεις χρόνο...


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ? Άσε χρόνο στον άλλο και μην τον καταπιέζεις,προετοίμασε το “έδαφος” πριν ζητήσεις κάτι.Είναι και αυτό μία ικανότητα να προσαρμόζουμε κατάληλα το χρόνο αναμονής πριν την έκβαση μίας επιθυμίας,ώστε να υπάρξει θετική καταλήξη και να την εκπληρώσουμε.


Σημείωση:
Απαγορεύεται η μερική ή ολική ανατύπωση και διάθεση του παρόντος Βιβλίου σε τρίτους χωρίς την έγγραφη άδεια του συγγραφέα Ακριβού Γεώργιου.αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του,το σύνολο των αναρτήσεων που περιέχει την ετικέτα: (Βιβλίο 1) Ένας κόσμος γεμάτος Θέλω.

0 Σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάθε αναγνώστη δεν αποτελούν απόψεις του blog και δεν φέρουμε καμία ευθύνη για αυτά.