Ροή Ειδήσεων
Loading...


ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΣ ΝΑΡΚΙΣΣΙΣΜΟΣ.


O Νάρκισσος, σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία, ερωτεύθηκε τον εαυτό του όταν αντίκρυσε το είδωλό του στα νερά μιας πηγής.
Η αγάπη αυτή μετράπηκε σε ένα ανικανοποίητο πάθος, που τον οδήγησε τελικά στον θάνατο.Η γνωστότερη όμως και περισσότερο διαδεδομένη παράδοση για τον Νάρκισσο είναι η παρακάτω:
Σύμφωνα μ' αυτή ο ωραίος Βοιωτός νέος, απασχολημένος να θαυμάζει την άριστη σωματική του διάπλαση από τις όχθες ποταμού, μέσα στα νερά αυτού, δεν έδωσε καμία προσοχή ή δεν ανταποκρίθηκε στον εκδηλούμενο έρωτα της Νύμφης Ηχούς η οποία και συνεχώς τον καλούσε. Αποτέλεσμα ήταν η μεν φωνή της Ηχούς να εξασθενεί συνέχεια σε τρόπο ώστε ν' ακούγονται μόνο οι τελευταίες συλλαβές και να σβήνει, ο δε Νάρκισσος να πεθαίνει αυτοθαυμαζόμενος στο νερό του ποταμού που το χρησιμοποιούσε ως κάτοπτρο.

Απο το Μύθο προκύπτει ότι Ναρκισσισμός είναι η ψυχολογική κατάσταση του ατόμου κατά την οποία:
Ο ΑυτοΘαυμασμός ενός ατόμου είναι τόσο ισχυρός,που αγνοεί τις “φωνές” των άλλων,σε τέτοιο βαθμό που χάνει την επαφή με την πραγματικότητα,ζώντας στο δικό του βασίλειο της Μεγαλομανίας.
Πρόκειται για ένα μοτίβο χαρακτηριστικών και συμπεριφορών που εκστατικά εμπεριέχουν την εμμονή με τον εαυτό,αποκλείοντας και αδιαφορώντας για άλλα άτομα. 
Ο Ναρκισσιστής υπερβάλλει για τις επιδόσεις και τα ταλέντα του σε τέτοιο βαθμό που αναγκάζεται να λέει ψέματα,χωρίς να έχει αντίστοιχες επιδόσεις,με αποτέλεσμα ο “περίγυρος” να σκέφτεται : Την Ψώνισε αυτός!”

Έτσι λοιπόν ως δυσλειτουργικό Ναρκισσισμό ορίζω εκείνο το μηχανισμό μεγαλομανίας και υπερβολών του ΕΓΩ,κατά τον οποίο το βέλτιστο σημείο ισορροπίας του ΕΓΩ σε επαφή με την πραγματικότητα,από την Αυτεπίγνωση και την Αυτογνωσία,έχει μετακινηθεί και μεταμορφωθεί αόριστα,χωρίς επαφή στην πραγματικότητα στην Υπερεκτίμηση με έδρα τις φανατσιώσεις.Το ΕΓΩ εκτός ισορροπίας αδυνατεί να γνωριστεί με τον εαυτό του,προκαλεί “γνωστική ασυμφωνία” και καταλήγει απομονωμένο από το εξωτερικό περιβάλλον και ερεθίσματα,δημιουργεί πεποιθήσεις που αναπόφευκτα θα διαβρωθούν αρχικά και θα εξοστρακιστούν από την πραγματικότητα,εντείνοντας τις διακυμάνσεις, από την υπερβολική εκτίμηση στην υπερβολική υποτίμηση.

Ως εδώ είναι προφανές ότι ο Ναρκισσισμός έρχεται σε σύγκρουση με τις βασικές αρχές χειρισμού που είδαμε αλλά και με την αποτελεσματική και παραγωγική επικοινωνία με τους άλλους.

Οι ναρκισσιστές έχουν ως μονομανία την ανάγκη να τραβούν προσοχή -σχεδόν σαν εθισμένοι- και η εξασφάλιση αυτή αποτελεί για αυτούς προτεραιότητα. Για παράδειγμα, ένας νάρκισσος δύσκολα κάνει ή συζητάει για κάτι αν δεν του εξασφαλίζει φήμη ή δημοσιότητα.
Ο χειρισμός ενός ναρκισσιστή ασφαλώς είναι πανεύκολος αν εφαρμόσουμε τα βασικά που ήδη γνωρίζουμε και πολλές φορές αποτελεί εύκολο θύμα στα χέρια “επιτήδιων” και καιροσκόπων.

Άρα λοιπόν αναλύσαμε περιεκτικά την έννοια (Δυσλειτουργικός) Ναρκισσισμός και μάλλον δεν ωφελεί να προσθέσουμε κάτι ακόμα στο θέμα.

Όμως ο Ναρκισσισμός απαλλαγμένος από τη μεγαλομανία που τον διακατέχει,έχοντας αυτεπίγνωση της ύπαρξής του,ισορροπώντας σωστά το ΕΓΩ ανάμεσα στην Υπερεκτίμηση και την Υποτίμηση του εαυτού του,μπορεί να μεταμορφωθεί σε πολύ ισχυρό όπλο για την επιτυχία.
Ο ΑΠΕΞΑΡΤΗΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΕΡΕΚΤΙΜΗΣΗ ΑΥΤΟΘΑΥΜΑΣΜΟΣ (Ναρκισσισμός) που έχει Αυτεπίγνωση,ενισχύει την Αυτοεκτίμηση και τον Ενθουσιασμό απαραίτητα στοιχεία-υλικά επιτυχίας!

Ανατρέχοντας στην ιστορία θα δείτε πολλές περιπτώσεις Νάρκισσων που ήταν Ηγέτες,ψάχνοντας καλύτερα θα δείτε ότι σχεδόν όλοι οι Ηγέτες,όλοι όσοι μεγαλούργησαν,είχαν δόσεις Ναρκισσισμού!

Ο ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΣ ΝΑΡΚΙΣΣΙΣΜΟΣ που δεν υπερβάλλει,δεν αφήνει περιθώρια για χαμηλή αυτοεκτίμηση(υποτίμηση δυνατοτήτων),ενισχύει την Αυτοπεποίθηση και λειτουργεί σαν καύσιμο του Ενθουσιασμού!
Εντυπώνει στη φαντασία του ατόμου “εικόνες μεγαλείου” οι οποίες ενισχύουν το υποσυνείδητο να δρά και να σκέφτεται ανάλογα.

Ο ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΣ ΝΑΡΚΙΣΣΙΣΜΟΣ είναι ικανός να μετατρέψει το εν δυνάμει ον σε εν ενεργεία ον,είναι ικανός να δημιουργεί εμμονές για επιτυχία και ΑΥΘΥΠΟΒΟΛΗ τέτοιας αντοχής που θα δράσει αδιάκοπα για να συναντήσει την επιτυχία.

Ο ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΣ ΝΑΡΚΙΣΣΙΣΜΟΣ ωθεί στην αγάπη για τον εαυτό μας,ωθεί το ΕΓΩ να υποστηρίζει τα ΘΕΛΩ του ,χρησιμοποιεί το νερό του ποταμού (αντίθετα απο το Μύθο) ως κάτοπτρο για να παρακολουθεί και να παρατηρεί τον εαυτό του αλλάζοντας ότι δεν του αρέσει και δεν του προκαλεί θαυμασμό,διότι ΕΑΝ ΕΣΥ Ο ΙΔΙΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΘΑΥΜΑΖΕΙΣ ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΣΟΥ,ΔΥΣΚΟΛΑ ΘΑ ΤΑ ΘΑΥΜΑΣΟΥΝ ΟΙ ΑΛΛΟΙ.

Είναι λοιπόν δύο οι όψεις του νομίσματος για τον Ναρκισσιστή,μία δυσλειτουργική και μία λειτουργική όψη οι οποίες εξαρτώνται απο την ύπαρξη ή όχι υπερβολών του ΕΓΩ,εξαρτώνται απο το βαθμό συστολής ή διαστολής του ΕΓΩ μέσα στο περιβάλλον που βρίσκεται.

Το να αγαπά κάποιος τον εαυτό του(ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΣ ΝΑΡΚΙΣΣΙΣΜΟΣ),να θαυμάζει τα χαρίσματά του,να νιώθει ευχαρίστηση με την ωραία εμφάνισή του,να τοποθετεί στην φαντασία του “εικόνες μεγαλείου”,να ονειρεύεται ξύπνιος,δεν σημαίνει ότι ταυτόχρονα δεν μπορεί να αγαπά και τους άλλους,δεν σημαίνει ότι αναγκαστικά αδιαφορεί για τους άλλους,δεν σημαίνει ότι είναι “ψώνιο”.

Σημαίνει ότι ΑΥΘΥΠΟΒΑΛΕΙ ΕΑΥΤΟ σε κατάσταση ετοιμότητας για να υποδεχτεί και να δημιουργήσει μία νέα καλύτερη πραγματικότητα που του αξίζει,διότι ΑΝ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΟΤΙ ΚΑΤΙ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ,ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΠΑΡΟΥΜΕ ΠΟΤΕ!

Μία υγιής Ναρκισσιστική προσέγγιση του εαυτού μας μεγενθύνει το «Εγώ» το οποίο είναι αυστηρή διαταγή της ανθρώπινης συνείδησης.
Μπορεί κάλλιστα να εναρμονίσει την Αυτοεκτίμηση μέσα στην πραγματικότητα.

Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ ΝΑΡΚΙΣΣΙΣΜΟΥ όπως δείξαμε μόνο όφελος μπορεί να έχει για την πορεία προς το “εφικτό μεγαλείο”,μπορεί να τονώσει το ηθικό μας,να μας οπλίσει με θάρρος και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας,κινητοποιώντας εν δυνάμει αλλά αδρανείς ικανότητές μας σε εν ενεργεία ικανότητες που θα οδηγήσουν σε “δράση” με στόχο και σκοπό την εκπλήρωση στο όραμά μας.

Απομυθοποιήσαμε επαρκώς νομίζω,την μονολιθική αντίληψη ότι ο Ναρκισσισμός σε κάθε περίπτωση είναι μειονέκτημα.

Η αποσφαλμάτωση που προκαλέσαμε εδώ,ως προς το πως είναι καταγεγραμένη η έννοια του Ναρκισσισμού στον ανθρώπινο εγκέφαλο,απαγκιστρώνει τον αναγνώστη έτσι ώστε,να μπορέσει να μεταμορφώσει και να μετασχηματίσει τον Ναρκισσισμό του εάν υπάρχει σε λειτουργικό εφόδιο από τη μία και εάν δεν υπάρχει,να κατανοήσει ακόμα καλύτερα πόσο σημαντική είναι η Αυτοεκτίμηση και η Αυτεπίγνωση.

Οπότε εξάγουμε το ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ : ο ναρκισσισμός δεν είναι απαραίτητα μειονέκτημα,μπορεί να μεταβληθεί σε πλεονέκτημα όταν μεταμορφωθεί και μετασχηματιστεί κατάληλα.

Kλείσαμε την υποεννότητα Α)Τα βασικά του 2ου Μέρους του βιβλίου με αυτό τον τρόπο όπως καταλάβατε λίγο “ασυνήθιστα” και ίσως ασύνδετα ως προς το θέμα θα σκεφθείτε κάποιοι.
Τι δουλειά έχει ο Ναρκισσισμός,η Αυτεπίγνωση,η Αυτοεκτίμηση κ.ο.κ με τα ως τώρα που είπαμε στα ΚΕΦΑΛΑΙΑ 1 εώς 7?
Θα παρακαλέσω θερμά να μην βιάζεστε,θα δείτε ότι στην πορεία αυτά μαζί με τον ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟ,ΤΗΝ ΑΥΘΥΠΟΒΟΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΦΑΝΤΑΣΙΑ είναι βασικά όπλα προς την επιτυχία,οπότε πρώιμα μεν αλλά αναγκαία δε,έδωσα μία πρώτη γεύση για την πολύπλευρη,πολυσύνθετη με ευρυμάθεια ματιά που θα ρίξουμε στην διαδρομή μας προς την επιτυχία και την εκπλήρωση των ΘΕΛΩ. 

Σημείωση:

Απαγορεύεται η μερική ή ολική ανατύπωση και διάθεση του παρόντος Βιβλίου σε τρίτους χωρίς την έγγραφη άδεια του συγγραφέα Ακριβού Γεώργιου.αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του,το σύνολο των αναρτήσεων που περιέχει την ετικέτα: (Βιβλίο 1) Ένας κόσμος γεμάτος Θέλω.


0 Σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάθε αναγνώστη δεν αποτελούν απόψεις του blog και δεν φέρουμε καμία ευθύνη για αυτά.